Prehrana u zlatnim godinama (CROSBI ID 3399)
Autorska knjiga | priručnik
Podaci o odgovornosti
Colić Barić, Irena
hrvatski
Prehrana u zlatnim godinama
Broj ljudi starijih od 50 godina povećava se u razvijenim zemljama iz godine u godinu. Umnogome zdraviji način život određuje starenje više nego same godine, iako fiziološko starenje nastaje zbog velikih promjena u organizmu tijekom godina. Prehrana i aktivnost imaju utjecaja na biološko starenje, iako tijekom starenja dolazi do mnogih promjena u ljudskom tijelu (sastav tijela, energetske potrebe, gubitak koštane mase, promjene osjetila okusa, imunosni sustav, gubitak zubi, probava). Nakon 50. godine života potrebno je osobito obratiti pozornost na određene hranjive tvari (bjelančevine, kalcij, vitamin D, vitamin C, željezo, vitamin A, folat, vitamin B6, vitamin B12, cink i vodu). Kada zdravlje i način života ograniče odabir hrane, ili kad obroci i ljekovi trebaju biti pažljivo dozirani, tada unos dovoljne količine hrane može biti problematičan.
prehrana; starije osobe; kronične nezarazne bolesti
nije evidentirano
engleski
Nutrition in golden years
nije evidentirano
nutrition; elderly; non-communicable diseases
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Zagreb: Hrvatsko Društvo za osteoporozu
2005.
953-97561-4-6
28
objavljeno