Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prehrana u zlatnim godinama (CROSBI ID 3399)

Autorska knjiga | priručnik

Colić Barić, Irena Prehrana u zlatnim godinama. Zagreb: Hrvatsko Društvo za osteoporozu, 2005

Podaci o odgovornosti

Colić Barić, Irena

hrvatski

Prehrana u zlatnim godinama

Broj ljudi starijih od 50 godina povećava se u razvijenim zemljama iz godine u godinu. Umnogome zdraviji način život određuje starenje više nego same godine, iako fiziološko starenje nastaje zbog velikih promjena u organizmu tijekom godina. Prehrana i aktivnost imaju utjecaja na biološko starenje, iako tijekom starenja dolazi do mnogih promjena u ljudskom tijelu (sastav tijela, energetske potrebe, gubitak koštane mase, promjene osjetila okusa, imunosni sustav, gubitak zubi, probava). Nakon 50. godine života potrebno je osobito obratiti pozornost na određene hranjive tvari (bjelančevine, kalcij, vitamin D, vitamin C, željezo, vitamin A, folat, vitamin B6, vitamin B12, cink i vodu). Kada zdravlje i način života ograniče odabir hrane, ili kad obroci i ljekovi trebaju biti pažljivo dozirani, tada unos dovoljne količine hrane može biti problematičan.

prehrana; starije osobe; kronične nezarazne bolesti

nije evidentirano

engleski

Nutrition in golden years

nije evidentirano

nutrition; elderly; non-communicable diseases

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Hrvatsko Društvo za osteoporozu

2005.

953-97561-4-6

28

objavljeno

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija