Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Immunodermatology II - Immunologic skin reactions (CROSBI ID 742476)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Lipozenčić, Jasna ; Marinović, Branka Immunodermatology II - Immunologic skin reactions / Lipozenčić, Jasna ; Marinović, Branka (ur.). Zagreb: Medicinska naklada, 2005. 115..

Podaci o odgovornosti

Lipozenčić, Jasna ; Marinović, Branka

Lipozenčić, Jasna ; Marinović, Branka

engleski

Immunodermatology II - Immunologic skin reactions

Imunodermatologija je područje dermatologije koje se primarno bavi razumijevanjem imunoloških mehanizama nastanka bolesti kože, a istovremeno i razvojem novih dijagnostičkih kao i terapijskih metoda primjenjivih za široku paletu bolesti obuhvaćenih unutar ovog područja. Klasični dermatološki udžbenici unutar imunodermatologije obrađuju autoimune bolesti kože, ali i primarne i stečene imunodeficijencije, alergijske bolesti poput kontaktnog alergijskog dermatitisa, urtikarije, angioedema, alergijskih reakcija na lijekove te atopijskog dermatitisa, psorijaze i Lichen ruber planus, imunologije tumora, fotoimunologije, kao i reakcije transplantata protiv primatelja. Ovaj tečaj zamišljen je kao drugi u nizu pod nazivom Imunodermatologija te je stoga i nazvan Imunodermatologija II – Imunološki odgovori u koži. Tečaj Imunodermatologija II posvećen je najčešćim kožnim bolestima koje su posljedica imunoloških mehanizama. Svakim danom je sve veći broj oboljele djece, ali i odraslih, od atopijskog dermatitisa. Kako prepoznati bolest i čimbenike rizika, spriječiti, a posebice uspješno liječiti atopijski dermatitis? Seborejički dermatitis treba pravilno dijagnosticirati i liječiti jer su u podlozi i imunološka zbivanja. Relevantnom dijagnostikom dokazuju se imunopatološka zbivanja u koži: histopatologija, mikološka obrada, kutani testovi i imunofluorescentna dijagnostika. Medikamentozni osipi (ME) mogu imitirati brojne kožne bolesti, česti su u praksi, a određen broj ostaje neprepoznatljiv. Navodi se imunološka podloga ME i dijagnostika 29 različitih manifestacija na koži. Kontaktna preosjetljivost kao posljedica četvrtog imunološkog tipa je obrađena. Maligni kožni tumori su također posljedica imunoloških zbivanja u koži. Psorijaza jest Th 1 citokinima uzrokovana kožna bolest. Suvremene spoznaje o fotoimunologiji skrenut će pozornost na svjetlo kao značajan čimbenik rizika u nastanku brojnih kožnih bolesti.

Immunology; immunologi skin reakctions

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Medicinska naklada

115

2005.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti