Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Preliminarno ispitivanje varijacije unosa čimbenika koji pospješuju odnosno umanjuju apsorpciju željeza po obrocima (CROSBI ID 343377)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ivandić, Bernardica Preliminarno ispitivanje varijacije unosa čimbenika koji pospješuju odnosno umanjuju apsorpciju željeza po obrocima / Klapec, Tomislav (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2005

Podaci o odgovornosti

Ivandić, Bernardica

Klapec, Tomislav

hrvatski

Preliminarno ispitivanje varijacije unosa čimbenika koji pospješuju odnosno umanjuju apsorpciju željeza po obrocima

Svrha ovog istraživanja je bila ispitati kako varira unos pospješivača, odnosno inhibitora apsorpcije željeza po obrocima. U ispitivanju je sudjelovalo 20 ispitanika, od čega 10 žena i 10 muškaraca. Procjena dnevnog unosa nutrijenata i namirnica provedena je metodom upitnika učestalosti namirnica. Promatranjem unosa inhibitora apsorpcije željeza uočena je povećana količina u doručku što povećava vjerojatnost smanjene apsorpcije. Najveća količina željeza i pospješivača se unosi ručkom, pa se može očekivati dobra iskoristivost unesenog željeza u organizmu zbog mogućnosti neutralizacije djelovanja istovremeno unesenih inhibitornih tvari. Međuobrocima se unosi malo željeza, ali bi se mogla očekivati smanjena apsorpcija popodnevnim obrokom zbog većeg unosa fenolnih inhibitora apsorpcije. Večerom se unosi četvrtina dnevnog unosa željeza, ali je povećan unos tvari koje pozitivno djeluju na njegovu bioraspoloživost, pa je moguće dobro iskorištenje unesene količine. Žene unose manje željeza i, u nekim obrocima, veću količinu nekih inhibitora apsorpcije, za razliku od muškaraca, te je time kod njih veća vjerojatnost suboptimalnog ili čak deficitarnog statusa željeza.

unos željeza; utjecaj na apsorpciju; inhibitori; pospješivači; interakcije

nije evidentirano

engleski

Preliminary investigation of variation of meal iron intake facilitators and inhibitors

nije evidentirano

iron intake; absorption; inhibitors; enhancers; interactions

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

04.11.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija