Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Golf kompleks Vrnjak (CROSBI ID 757457)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Sošić, Lido ; Aničić, Branka ; Puorro, Andrea ; Sošić, Katja ; Paliaga, Marko ; Čakić, Davor ; Niki Fachin, Golf kompleks Vrnjak // GOLF KOMPLEKS VRNJAK - Studija o utjecaju na okoliš. 2004.

Podaci o odgovornosti

Sošić, Lido ; Aničić, Branka ; Puorro, Andrea ; Sošić, Katja ; Paliaga, Marko ; Čakić, Davor ; Niki Fachin,

hrvatski

Golf kompleks Vrnjak

Područje obuhvata Golf kompleksa « Vrnjak» smješteno je u sjevernom djelu Istre u općini Grožnjan u području sliva potoka Bazuje koje se nalazi u IV sanitarnoj zaštiti izvorišta Bulaž. Masterplan golf kompleksa « Vrnjak» , definira 213 ha. površine za razvoj što se odnosi na obnovu i revitalizaciju starog i napuštenog sela Vrnjak te izgradnju dva golf igrališta (svaki po 18 rupa), jedno viježbalište i akumulacijska jezera s približno 40 000 m2 površine. U ovom radu je obrađivan sklop vrijednosti vezanih uz tematiku mogućnosti realizacije golf kompleksa i posljedica koje bi mogle nastati u prostoru Vrnjaka, te njihova prihvatljivost u kontekstu šire društvene zajednice. Zahvatom će se u dijelu prostora prirodnost reljefa preoblikovati u kulturne tvorevine. Planirani krajobraz će biti raznolikiji i kompleksniji, a vodene površine i vodotoci dodatno će obogatiti topografsku razvedenost prostora. Veće površine zahvata imat će bolje kultivirano tlo s većim proizvodnim potencijalima za travni pokrov kao osnovne kulture. Kontrolirano stanje vode u tlu osigurava uspješan rast trava i ostalog vegetacijskog pokrova. Vodonepropusno zemljište, dobra drenaža golf igrališta, izbor struje kao temeljni energent i sigurnosne mjere, važne su predpostavke zaštite voda od onečišćenja. Racionalno upravljanje vegetacijskim pokrovom povećati će produktivnost staništa i njegovu stabilnost. Povečana kompleksnost osigurava bolje energetske tokove i bogatije veze u sustavu kao indikatora njegove zrelosti i stabilnosti, povećava se raznovrsnost, kompleksnost i potencijal staništa, njegovih pojedinih dijelova za faunu. Naselje Vrnjak će biti rekonstruirano. Stvoriti će se novi uzorak kulturnog krajobraza, parka krajobraznog stila, s karakteristikama autohtonih elemenata, što se naročito odnosi na terase. Vizualna izloženost tektonski razuđenog prostora biti će povećana, naročito na terasastim padinama brežuljka. Percepcija prostora, njegova spoznajnost i mogućnost orijentacije biti će poboljšani. Na temelju analiziranih društvenih koristi i šteta može se zaključiti da će golf projekt pozitivno djelovao na opće društvene koristi općine Grožnjan i šire na turizam Istre i Hrvatske u cjelini.

Golf; sustavi krajobrazno-prostornih vrijednosti; vrednovanje -; ocjena prihvatljivosti; mjere

nije evidentirano

engleski

Golf course “ Vrnjak”

nije evidentirano

Golf course; landscape values; assessment; – evaluating the significance of environmental effects; - measures.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

GOLF KOMPLEKS VRNJAK - Studija o utjecaju na okoliš

2004.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)