Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

"Poslijedice rata na zdravlje i socijalnu dobrobit Mađara u Hrvatskoj": Godišnje izviješće '98 Ministarstvu znanosti i tehnilogije (MZT) o znanstvenom projektu (CROSBI ID 757443)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Barath, Arpad "Poslijedice rata na zdravlje i socijalnu dobrobit Mađara u Hrvatskoj": Godišnje izviješće '98 Ministarstvu znanosti i tehnilogije (MZT) o znanstvenom projektu // Arhiva MZT-RH. 1998.

Podaci o odgovornosti

Barath, Arpad

hrvatski

"Poslijedice rata na zdravlje i socijalnu dobrobit Mađara u Hrvatskoj": Godišnje izviješće '98 Ministarstvu znanosti i tehnilogije (MZT) o znanstvenom projektu

Istraživanja u tijeku (od 1996. naovamo) su usmjerena na procjenu globalnih gospodarskih, socijalnh i zdravstvenih gubitaka mađarske manjine domovinskog rata u Hrvatskoj (1991-1996). Ona su nastvak pilot istraživanja, koja su bila započeta na inicijativu Društva mađarskih znanstvenika i umjetnika iz Hrvatske (DMZUH) još u jeku domovinskog rata (1992-94), na vlastitu inicijativu. Do sada prikupljeni sttaistički podaci i procjene upozoravaju na činjenicu, da je većina mađarske manjine u Hrvatskoj, mahom iz Istočne Slavonije i Baranje, za vrijeme akutnih ratnih operacija bila je prisiljena napustiti svoje domove. Oko 76% obitelji je izgubilo svoju gospodarsku infrastrukturu, što daleko nadmašuje procijenjenu razinu ratnih gubitaka za većinsko(hrvatsko) stanovništvo u ostalim djelovima zemlje. Dosadašnja istraživanja bila su proširena , između ostalog, i na pregled i analizu glavnih javnozdravstvenih arhiva o ratnim izbjeglicama u Mađarsku (Vése, Nagyatád, Békéscsaba, Baja, Bicske). Znamenitiji je nalaz iz ovog djela istraživanja, da su stope morbiditeta i mortaliteta u populaciji ratnih izbjeglica mađarske nacionalnosti iz Hrvatske višestruko nadmašuje očekivane stope istog entiteta iz prije-ratnih godina, pa tako i stope utrvđene za pripadinike drugih/različitih nacionalnih skupina ratnih izmjeglica iz sličnih i/ili bliskih geodemografskih područja (Bošnjaka, Hrvata, Srba, Roma i drugih). Zaključak i preporuka dosadašnjih istraživanja jest: Usmjeriti daljnja istraživanja na otkrivanje specifičnih kulturnih čimbenika, koji predisponiraju izvjesne etničke-nacionalne skupine više, a druge manje ranjivim u masovnim stradanjima, posebno u ratnim i poslije-ratnim prilikama.

Hrvatska; domovinski rat; mađarska manjina; ratni gubici

nije evidentirano

engleski

Impacts of war on the health and social well-being of tze Hungarian minority in Croatia

nije evidentirano

Croatia; homeland war; Hungarian minority; war losses

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Arhiva MZT-RH

1998.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povezane osobe




Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Psihologija, Demografija