Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti (CROSBI ID 343296)

Ocjenski rad | diplomski rad

Grbeša, Slaven Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti / Duralija, Boris (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Grbeša, Slaven

Duralija, Boris

hrvatski

Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti

Sredinom lipnja 2005. godine na lokalitetu Belovar, ubrani su plodovi triju sorata jagode: Marmolada, Arosa i Raurica. Plodovi uzeti u različitim stupnjevima obojenosti i to sa 100%-tnom, 85%-tnom i 70%-tnom prekrivenošću plodova crvenom bojom. Na prikupljenim uzorcima su izvršena objektivna mjerenja njihove kvalitete: sadržaj suhe topive tvari (STT) i ukupne količine kiselina (UK), te mjerenje obojenosti (CIE-lab). Ustanovljeno je da su plodovi slabijeg stupnja obojenosti sadržavali veću količinu ukupnih kiselina. Vrijednost omjera STT/UK se pravilno smanjivala od plodova sa 100%-tnom obojenosti prema plodovima sa 70%-tnom obojenosti. Sorta Raurica je imala opravdano veće vrijednosti L, a, b i C parametara prilikom provedbe kolorimetrijskih mjerenja, slično kao i plodovi sa 70%-tnom obojenosti koji su pokazali značajno veću vrijednost parametara L, a i C kod mjerenja istom metodom.

Fragaria x ananassa Duch.; suha topiva tvar; ukupne kiseline; boja ploda; sorte jagoda

nije evidentirano

engleski

Quality of strawberry fruit depending on maturity stage

nije evidentirano

Fragaria x ananassa Duch.; total soluble solids; total acidity; fruit color; strawberry cultivars

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

12.10.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)