Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti (CROSBI ID 343296)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Grbeša, Slaven
Duralija, Boris
hrvatski
Kvaliteta plodova jagode ovisno o stupnju zrelosti
Sredinom lipnja 2005. godine na lokalitetu Belovar, ubrani su plodovi triju sorata jagode: Marmolada, Arosa i Raurica. Plodovi uzeti u različitim stupnjevima obojenosti i to sa 100%-tnom, 85%-tnom i 70%-tnom prekrivenošću plodova crvenom bojom. Na prikupljenim uzorcima su izvršena objektivna mjerenja njihove kvalitete: sadržaj suhe topive tvari (STT) i ukupne količine kiselina (UK), te mjerenje obojenosti (CIE-lab). Ustanovljeno je da su plodovi slabijeg stupnja obojenosti sadržavali veću količinu ukupnih kiselina. Vrijednost omjera STT/UK se pravilno smanjivala od plodova sa 100%-tnom obojenosti prema plodovima sa 70%-tnom obojenosti. Sorta Raurica je imala opravdano veće vrijednosti L, a, b i C parametara prilikom provedbe kolorimetrijskih mjerenja, slično kao i plodovi sa 70%-tnom obojenosti koji su pokazali značajno veću vrijednost parametara L, a i C kod mjerenja istom metodom.
Fragaria x ananassa Duch.; suha topiva tvar; ukupne kiseline; boja ploda; sorte jagoda
nije evidentirano
engleski
Quality of strawberry fruit depending on maturity stage
nije evidentirano
Fragaria x ananassa Duch.; total soluble solids; total acidity; fruit color; strawberry cultivars
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
12.10.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb