Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 231080

Oralna higijena i stanje parodonta u pacijenata s mostovima od srebro-paladijske (Ag-Pd) slitine nakon razdoblja od 2 godine.


Stipetić, Jasmina; Ivaniš, Tomislav; Čelebić, Asja; Ćatović, Adnan; Kuna, Tihomir; Šegović, Sanja
Oralna higijena i stanje parodonta u pacijenata s mostovima od srebro-paladijske (Ag-Pd) slitine nakon razdoblja od 2 godine. // Acta Stomatologica Croatica, 33 (1999), 2; 199-214 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Oralna higijena i stanje parodonta u pacijenata s mostovima od srebro-paladijske (Ag-Pd) slitine nakon razdoblja od 2 godine.
(Oral hygiene and parodontal health in patients with Ag-Pd alloy bridges after a period of 2 years- a longitudinal study.)

Autori
Stipetić, Jasmina ; Ivaniš, Tomislav ; Čelebić, Asja ; Ćatović, Adnan ; Kuna, Tihomir ; Šegović, Sanja

Izvornik
Acta Stomatologica Croatica (0001-7019) 33 (1999), 2; 199-214

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Most; zubi nosači; homologni zubi; plak indeks; gingivni indeks; dubina džepova; retrakcija gingive
(Bridge; abutments; homologous teeth; plaque index; gingival index; pocket depth; recession of gingiva)

Sažetak
Svrha ovog istraživanja bila je pratiti stupanj plak i gingivnog indeksa u pacijenata s unilateralnim fiksnim protetskim radovima izrađenim od Ag-Pd slitine i to na nosačima mosta i na homolognim zubima u 2 vremenska intervala: nakon 14 dana i nakon 2 godine nošenja mostova. Također je svrha rada bila izmjeriti dubinu džepova i recesiju gingive nakon 2 godine nošenja mostova te ujedno uporediti nosače mostova i homologne zube. Od 137 pacijenata na kontrolni pregled nakon 2 godine, odazvalo ih se 102, kojima je pregledano ukupno 266 zuba nosača i homolognih zuba. Zaključeno je da je potrebno pacijente dodatno educirati o oralnoj higijeni s fiksnim protetskim radom i češće praviti kontrolne preglede stanja mosta i njegove higijene.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Dentalna medicina

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Biological Abstracts
  • Index to Dental Literature