Free radical scavenging activity of anthocyanins isolated from five different cherry cultivars (CROSBI ID 514277)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Gašo-Sokač, Dajana ; Šimunić Valentina ; Kovač Spomenka
engleski
Free radical scavenging activity of anthocyanins isolated from five different cherry cultivars
Najraširenija i najvažnija skupina biljnih pigmenata topljivih u vodi su antocijanini. Oni su odgovorni za širok spektar boja u biljkama uključujući plavu, purpurnu, ljubičastu, crvenu i narančastu. Antocijanini se ubrajaju u flavonoide zbog karakterističnog C6C3C6 ugljikovog kostura. Dokazano je da antocijaninski spojevi posjeduju antioksidacijska svojstva. Potpuno konjugirane strukture antocijanina u kojima je moguća delokalizacija elektrona daju vrlo stabilne radikalske produkte i zbog toga posjeduju značajnu antioksidacijsku aktivnost. U ovom su istraživanju antocijanini iz 5 različitih sorti višanja uzgojenih na području Slavonije i Baranje izolirani kolonskom kromatografijom na Amberlit XAD-2 smoli te identificirani pomoću HPLC/MS metode. Za analizu je korištena RP-18 kolona i DAD detektor, a mjerenje je izvršeno pri valnoj duljini od 518 nm. Analizom je dokazana prisutnost cijanidin-3-glukozilrutinozida i cijanidin-3-rutinozida. Pomoću DPPH metode određena je antioksidacijska aktivnost antocijanina za svaku pojedinu sortu višanja. Antioksidacijska aktivnost ispitanih antocijaninskih spojeva određena je uz pomoć 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazilnih (DPPH) radikala. Otopina DPPH pripravljena je u apsolutnom etanolu dok su kristalični antocijanini izolirani iz višanja otopljeni u metanolu pri čemu je pripravljena serija od deset različitih koncentracija. Antioksidacijska aktivnost određena je spektrometrijski mjerenjem apsorbancije pri valnoj duljini od 515 nm. Dobiveni rezultati pokazuju djelotvornost antocijaninskih spojeva kao hvatača slobodnih radikala. DPPH radikal pokazuje snažan apsorpcijski maksimum pri 515 nm u području vidljivog spektra pri čemu je purpurne boje. Sparivanjem nesparenog elektrona u prisutnosti donora vodikovog atoma tj. hvatača slobodnog radikala smanjuje se intenzitet apsorpcije. Tada se DPPH reagens reducira do DPPHH oblika što rezultira promjenom boje iz purpurne u žutu.
antioxidant activity; DPPH; anthocyanins
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
86-86.
2005.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka XIX. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera
Škare, Danko
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
Podaci o skupu
XIX Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
poster
24.04.2005-27.04.2005
Opatija, Hrvatska