Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 230557

Pisma i poruke istarskih rektora : Svezak I: Od 1607. do 1616.


Pisma i poruke istarskih rektora : Svezak I: Od 1607. do 1616. / Bertoša, Miroslav (ur.). Zagreb: Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti, 1979 (monografija)


CROSBI ID: 230557 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pisma i poruke istarskih rektora : Svezak I: Od 1607. do 1616.
(Letters and Notes of Istrian Functionaries : Volume I: Years 1606-1616)

Urednik/ci
Bertoša, Miroslav

Ostali urednici
Gunjača, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti

Grad
Zagreb

Godina
1979

Stranica
300

Ključne riječi
Pisma; poruke; 17. stoljeće
(Letters; notes; 17th century)

Sažetak
Knjiga se odnosi na građu iz serije izvora "Dispacci Rettori d'Istria", koja se nalazi u Državnom arhivu u Veneciji (Archivio di Stato di Venezia) u fondu "Senato". Uvezana je u kodekse (filze) naknadno numerirane arapskim brojevima. Građa je pisana kurzivnom humanistikom na talijanskom jeziku, odnosno mletačkom dijalektu, a samo je neznatnim dijelom na latinskom. Dobro je očuvana, iako djelomice teže čitljiva, oštećena vlagom ili izblijedjela. "Dispacci" su hitna pisma ili poruke (uglavnom tajne) koje su mletački rektori i posebni izaslanici upućivali po tekličima Senatu ili Vijeću desetorice. Za razliku od izvješća (relazioni) koje su njihovi podnositelji čitali u Senatu na koncu svojeg službovanja, pisma su nastajala tijekom predstavnikova boravka u pojedinim istarskim mjestima (primjerice, rašporskog kapetana u Buzetu, gradskih načelnika, puljskog kneza, koparskog načelnika i kapetana, vojnih zapovjednika, inkvizitora i sl.). Relacija predstavlja završni čin rektorova službovanja, ona je svojevrsna sinteza njegova rada i stečena iskustva, izvješće o obavljenom poslu i uputa za daljnji rad. No, relacija nastaje u trenutku kada je predstavnik vlasti već obavio svoju zadaću, kada je stvarnost iz koje je dolazio prestajala biti njegovom službenom obvezom. Iako su podnositelji relacije bili podvrgnuti određenoj kontroli i kritičnoj ocjeni, katkada su mnoga važna pitanja prešućivali ili prikazivali u povoljnijem svjetlu. "Dispacci", međutim, nastaju u žarištu životne stvarnosti, u trenucima kada se rektor suočavao s problemima i situacijama u čiji je ishod gledao sa skepsom i zabrinutošću. Pisma i poruke su neposrednije i zato životno vjerodostojnije i detaljnije od relacija. Ona predstavljaju analitičke fragmente najvažnijih problema koje je trebalo riješiti. Serija "Dispacci Rettori d'Istria" ne može se zaobići u proučavanju gospodarske, etničke, društvene i političke povijesti mletačkog dijela Istre u najburnijem razdoblju njezine prošlosti na prijelazu iz srednjega u novi vijek.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest

Napomena
Nedostaje podatak o ISBN-u.POVEZANOST RADA


Ustanove:
Filozofski fakultet, Pula

Profili:

Avatar Url Miroslav Bertoša (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pisma i poruke istarskih rektora : Svezak I: Od 1607. do 1616. / Bertoša, Miroslav (ur.). Zagreb: Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti, 1979 (monografija)
Bertoša, M. (ur.) (1979) Pisma i poruke istarskih rektora : Svezak I: Od 1607. do 1616.. Zagreb, Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti.
@book{book, editor = {Berto\v{s}a, M.}, collectioneditor = {Gunja\v{c}a, Stjepan}, year = {1979}, pages = {300}, keywords = {Pisma, poruke, 17. stolje\'{c}e}, title = {Pisma i poruke istarskih rektora : Svezak I: Od 1607. do 1616.}, keyword = {Pisma, poruke, 17. stolje\'{c}e}, publisher = {Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti}, publisherplace = {Zagreb} }
@book{book, editor = {Berto\v{s}a, M.}, collectioneditor = {Gunja\v{c}a, Stjepan}, year = {1979}, pages = {300}, keywords = {Letters, notes, 17th century}, title = {Letters and Notes of Istrian Functionaries : Volume I: Years 1606-1616}, keyword = {Letters, notes, 17th century}, publisher = {Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font