Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj arome citrus-komorača na dnevnu konzumaciju jabučne komine u hranidbi krava u suhostaju u sustavu « krava-tele» (CROSBI ID 119470)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Knežević, Mladen ; Perčulija, Goran ; Bošnjak, Krešimir ; Vranić, Marina ; Leto, Josip ; Kutnjak, Hrvoje Utjecaj arome citrus-komorača na dnevnu konzumaciju jabučne komine u hranidbi krava u suhostaju u sustavu « krava-tele» // Stočarstvo, 59 (2005), 4; 243-252

Podaci o odgovornosti

Knežević, Mladen ; Perčulija, Goran ; Bošnjak, Krešimir ; Vranić, Marina ; Leto, Josip ; Kutnjak, Hrvoje

hrvatski

Utjecaj arome citrus-komorača na dnevnu konzumaciju jabučne komine u hranidbi krava u suhostaju u sustavu « krava-tele»

Jabučna komina kao nusproizvod u preradi jabuka za proizvodnju sokova, jabučnog vina, rakije ili octa, predstavlja krmivo koje bi moglo poslužiti u hranidbi krava u suhostaju držanih u sustavu "krava-tele". Prema nekim literaturnim podacima s jabučnom kominom može se zamijeniti do 1/3 obroka za preživače naročito u hranidbi goveda u porastu i/ili krava mesnih/kombiniranih pasmina držanih u sustavu "krava-tele". Kao krmivo s visokim sadržajem metaboličke energije (ME), niskim sadržajem proteina i srednjom količinom vlakana jabučna komina je na razini lošeg energetskog koncentrata ili osrednjeg sijena. Cilj pokusa bio je utvrditi dnevnu konzumaciju jabučne komine u ad libitum hranidbi krava u suhostaju držanih u sustavu "krava tele", te mogućnost povećanja konzumacije dodatkom arome citrus-komorača. Pokus je trajao 30 dana i postavljen je po latinskom kvadratu kao povratni pokus s dva tretmana, s dvije grupe krava u pokusu i dva perioda u trajanju po 15 dana (5 dana pred pokusni period i 10 dana pokusni period). Rezultati pokusa pokazuju da ne postoji statistički opravdana razlika u konzumaciji svježe jabučne komine bez arome i s aromom (27, 5 kg i 26, 9 kg dnevno po kravi respektivno), kao ni u konzumaciji suhe tvari (4, 84 i 4, 61 kg respektivno) (P>0, 05). Primjena arome citrus-komorača povoljno je utjecala na smanjenje varijabilnosti dnevne konzumacije.

jabučna komina; aroma citrus-komorač; konzumacija; hranidba u suhostaju; Charolais goveda

nije evidentirano

engleski

The effect of citrus aroma on the daily intake of apple pomace to dry cows in the cow-calf system

nije evidentirano

apple pomace; citrus fennal aroma; intake; dry cow feeding; Charolais cattle

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59 (4)

2005.

243-252

objavljeno

0351-0832

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)