Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

HRANIDBA MLIJEČNIH KOZA (CROSBI ID 119462)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Grbeša, Darko ; Grbeša, Silvana ; Homen, Biserka HRANIDBA MLIJEČNIH KOZA // Praxis veterinaria, 47 (2005), 1; 25-51-x

Podaci o odgovornosti

Grbeša, Darko ; Grbeša, Silvana ; Homen, Biserka

hrvatski

HRANIDBA MLIJEČNIH KOZA

Za Hrvatsku kao turističku zemlju koja je prepoznata po očuvanom okolišu i zdravoj seoskoj hrani izuzetno je važna proizvodnja kozjega mlijeka i mesa. Naime, kozje mlijeko i jaretina imaju dobar « image» za urbane potrošače koji nastoje konzumirati što više manufakturnih proizvoda. Koze, kao i ostale životinje, će ostvariti svoj genetski potencijal za proizvodnju mlijeka i mesa samo ako su dobile sve potrebne hranjive tvari u potrebnim količinama i omjerima i u ukusnoj formi. Visina konzumacije krme određuje razinu unosa potrebne energije i hranjivih tvari.Životinje dobivaju potrebnu količinu energije oksidacijom probavljenih i apsorbiranih ugljikohidrata, masti i bjelančevine unesenih hranom. Najveći dio (60-80%) pojedene hrane životinje koriste kao izvor energije. Učinkovito iskorištenje hranjiva prvenstveno ovisi o opskrbi koza odgovarajućom količinom energije. Vlakna su neophodan sastojak obroka koza. Ona su važna za održavanje poželjne mikroflore predželudaca, za proizvodnju octene kiseline koja služi kozi kao izvor energije i iz koje se sintetizira mliječna masti.Koze trebaju minimalno 7% SP u ST hrane da bi se održavale normalne funkcije buraga. Nedostatak proteina u hrani prazni njegove rezerve iz jetre, krvi i mišića te čini životinju sklonijom obolijevanju. Manje od 6% SP u ST obroka koza dovodi do smanjenog uzimanja hrane, a time i do smanjenog unosa energije, minerala i vlakana. Koze trebaju dobivati za obnovu, razvoj, plodnost i proizvodnju sedam makrominerala (Ca, P, Mg, K, Na, Cl, S) te devet mikrominerala (Fe, Zn, Cu, Mn, Co, J, Se, F, Cr) iz obroka. Kao i za ostale tvari u hranidbi, važno je da koza unese onoliku količinu minerala koliko ugradi u tijelo i izluči, to jest da bude ravnoteža između unosa i iznosa minerala. Dvije trećine tijela koze je voda. Za 1 litru mlijeka koze trebaju 1, 43 litre vode. Prije poroda koze trebaju 3 l/d, a nakon njega 7.5 L/d. Koze unutar normalne temperature i vlažnosti piju 4 kg vode po kg pojedene suhe tvari. Temperature više od 300C povisuju, a ispod 50C smanjuju pijenje vode. Nedostatak vode izaziva smanjeni unos hrane i mliječnost, ali povisuje probavu hrane. Dvije trećine tijela koze je voda. Za 1 litru mlijeka koze trebaju 1, 43 litre vode. Prije poroda koze trebaju 3 l/d, a nakon njega 7.5 L/d. Koze unutar normalne temperature i vlažnosti piju 4 kg vode po kg pojedene suhe tvari. Temperature više od 300C povisuju, a ispod 50C smanjuju pijenje vode. Nedostatak vode izaziva smanjeni unos hrane i mliječnost, ali povisuje probavu hrane.

hranidba koza; hranidbene potrebe; energija; bjelančevine; minerali; metaboličke smetnje; krmiva; hranjenje

nije evidentirano

engleski

The feeding of dairy goat

nije evidentirano

Feeding; dairy goat; nutrient requirement; energy; protein; minerals; vitamins; metabolic disorders; feeds; feeding strategy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47 (1)

2005.

25-51-x

objavljeno

0350-4441

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)