Aktivnost egzocelularnih enzima vinskih kvasaca izoliranih sa Malvazije Istarske (CROSBI ID 343235)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bača, Diana
Orlić, Sandi
hrvatski
Aktivnost egzocelularnih enzima vinskih kvasaca izoliranih sa Malvazije Istarske
Nosioci alkoholne fermentacije su kvasci. Kvasci sintetiziraju različite enzime koji imaju važnu ulogu u alkoholnoj fermentaciji, jer kontroliraju dinamiku brojnih kemijskih reakcija koje se odvijaju tijekom proizvodnje vina. Pektinaze su važne jer vrše hidrolizu pektina i na taj način smanjuju viskoznost mošta i omogućuju lakše bistrenje mošta. Glukozidaze su odgovorne za sintezu aroma, a neki sojevi kvasaca imaju mogućnost da tijekom fermentacije stvore određenu količinu H2S ? a što je nepoželjno svojstvo jer daje vinu neugodan miris. Cilj istraživanja ovog rada bio je utvrditi aktivnost egzocelulanih enzima sojeva kvasaca vrste Saccharomyces cerevisiae izoliranih sa Malvazije istarske iz Rovinja, Poreča, Savudrije i Korenika. Utvrdili smo koji su od ispitivanih kvasaca sposobni sintetizirati egzocelularne enzime (ß-glukozidazu i pektinazu) i H2S. Istraživanja su pokazala da su svi ispitivani sojevi vrste Saccharomyces cerevisiae sposobni sintetizirati određene količine H2S-a. ß-glukozidazu ne sintetizira ni jedan od ispitivanih sojeva kvasaca. Pektinazu na G? podlozi ne sintetizira niti jedan od ispitivanih sojeva kvasaca. Na G+ podlozi pektinazu sintetiziraju tri soja izolirana sa područja Rovinja, dva soja izolirana sa područja Poreča i devet sojeva izoliranih sa područja Korenika.
egzocelularni enzimi; kvasci; vino
nije evidentirano
engleski
Screening for the production of extracellular enzymes by Saccharomyces spp. isolated from Malvazija Istarska
nije evidentirano
extracellular enzymes; yeast; wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
03.11.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb