Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Aktivnost egzocelularnih enzima vinskih kvasaca izoliranih sa Malvazije Istarske (CROSBI ID 343235)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bača, Diana Aktivnost egzocelularnih enzima vinskih kvasaca izoliranih sa Malvazije Istarske / Orlić, Sandi (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Bača, Diana

Orlić, Sandi

hrvatski

Aktivnost egzocelularnih enzima vinskih kvasaca izoliranih sa Malvazije Istarske

Nosioci alkoholne fermentacije su kvasci. Kvasci sintetiziraju različite enzime koji imaju važnu ulogu u alkoholnoj fermentaciji, jer kontroliraju dinamiku brojnih kemijskih reakcija koje se odvijaju tijekom proizvodnje vina. Pektinaze su važne jer vrše hidrolizu pektina i na taj način smanjuju viskoznost mošta i omogućuju lakše bistrenje mošta. Glukozidaze su odgovorne za sintezu aroma, a neki sojevi kvasaca imaju mogućnost da tijekom fermentacije stvore određenu količinu H2S ? a što je nepoželjno svojstvo jer daje vinu neugodan miris. Cilj istraživanja ovog rada bio je utvrditi aktivnost egzocelulanih enzima sojeva kvasaca vrste Saccharomyces cerevisiae izoliranih sa Malvazije istarske iz Rovinja, Poreča, Savudrije i Korenika. Utvrdili smo koji su od ispitivanih kvasaca sposobni sintetizirati egzocelularne enzime (ß-glukozidazu i pektinazu) i H2S. Istraživanja su pokazala da su svi ispitivani sojevi vrste Saccharomyces cerevisiae sposobni sintetizirati određene količine H2S-a. ß-glukozidazu ne sintetizira ni jedan od ispitivanih sojeva kvasaca. Pektinazu na G? podlozi ne sintetizira niti jedan od ispitivanih sojeva kvasaca. Na G+ podlozi pektinazu sintetiziraju tri soja izolirana sa područja Rovinja, dva soja izolirana sa područja Poreča i devet sojeva izoliranih sa područja Korenika.

egzocelularni enzimi; kvasci; vino

nije evidentirano

engleski

Screening for the production of extracellular enzymes by Saccharomyces spp. isolated from Malvazija Istarska

nije evidentirano

extracellular enzymes; yeast; wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

03.11.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)