Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Reološka svojstava modelnih otopina prije i poslije smrzavanja (CROSBI ID 468733)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Rimac, Suzana Reološka svojstava modelnih otopina prije i poslije smrzavanja // 9. Ružičkini dani / Bošnjak, M. ; Janović, Z. ; Vasić-Rački, Đ. (ur.). Vukovar: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998. str. 37-37-x

Podaci o odgovornosti

Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Rimac, Suzana

hrvatski

Reološka svojstava modelnih otopina prije i poslije smrzavanja

Hidrokoloidi, makromolekularni spojevi uglavnom iz grupe ugljikohidrata dodaju se pojedinim prehrambenim proizvodima u svrhu postizanja određenih reoloških svojstava, sprečavanja sinereze, povećanja viskoznosti i stabilnosti. U ovom radu ispitivan je utjecaj nekoliko hidrokoloida na bazi karboksimetilceluloze na reološka svojstva modelnih otopina na bazi sirutke odnosno sirutkinih proteina, te saharoze, sorbitola i laktoze. Mjerenja su provedena pomoću rotacionog reometra Brookfield DV-II pri temperaturi od 20 C. Rezultati ispitivanja su pokazali da svi ispitivani sustavi imaju nenewtonski karakter te da ovisno o sastavu modelnih otopina te udjelu hidrokoloida pokazuju pseudoplastična ili dilatantna svojstva. Svi hidrokoloidi, a posebno YO-EH, značajno su utjecali na povečanje viskoznosti ispitivanih otopina. Proces smrzavanja nije imao značajnijeg utjecaja na viskoznost modelnih otopina pripremljenih s vodom, međutim modelne otopine pripremljene sa sirutkom imale su nakon smrzavanja veću viskoznost. Rezultati provedene analize varijance pokazali su da svi ispitivani izvori varijacija ( sastav modelne otopine, udio hidrokoloida, vrsta hidrokoloida i proces smrzavanja) inaju znakovit utjecaj na reološke parametre.

Reološka svojstva; hidrokoloidi; modelne otopine; ultrafiltrirana sirutka

nije evidentirano

engleski

Rheological properties of model solutions before and after freezing

nije evidentirano

Rheological properties; hydrocolloids; model solutions; ultrafiltered whey

nije evidentirano

Podaci o prilogu

37-37-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

9. Ružičkini dani

Bošnjak, M. ; Janović, Z. ; Vasić-Rački, Đ.

Vukovar: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

Podaci o skupu

9. Ružičkini dani

poster

01.01.1998-01.01.1998

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano