Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Indikacije za tonzilektomiju u klinici za ORL i CF Kirurgiju KB "Sestre Milosrdnice" u djece do 16 godina u razdoblju 1999.-2002. (CROSBI ID 513721)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Stevanović, Siniša ; Baudoin, Tomislav Indikacije za tonzilektomiju u klinici za ORL i CF Kirurgiju KB "Sestre Milosrdnice" u djece do 16 godina u razdoblju 1999.-2002. // Knjiga sažetaka III kongresa Hrvatskog društva za otorinolaringologiju i cervikofacijalnu kirurgiju / Došen, Danijel (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo za otorinolaringologiju i cervikofacijalnu kirurgiju, 2003. str. 3-3

Podaci o odgovornosti

Stevanović, Siniša ; Baudoin, Tomislav

hrvatski

Indikacije za tonzilektomiju u klinici za ORL i CF Kirurgiju KB "Sestre Milosrdnice" u djece do 16 godina u razdoblju 1999.-2002.

Cilj studije bio je istražiti učestalost i vrstu indikacija za tonzilektomiju( adenoidektomiju, miringotomiju) u ORL Klinici KB Sestre milosrdnice. Metode su bile retrospektivna studija, te podaci dobiveni ciljanim pregledom anamneza i kliničkog statusa operirane djece. Najčešća indikacija za tonzilektomiju je recidivirajući tonzilitis (69 %), slijede adenotonzilarna hiperplazija (13 %), kronični tonzilitis (12 %), fokaloze (4 %) i peritonzilarni apsces (2 %). Raspodjela po operateru : 80 % operacija napravili su specijalisti ORL, 20 % specijalizanti. Raspodjela po dobi pacijenta : najčešće se navedene operacije rade u dobi od 4 godine ( oko 400 pacijenata ). Fokaloze kao indikacija za tonzilektomiju, hiperplazija kao indikacija za tonzilektomiju, učestalost antibiotske terapije. Zaključak je bio razmotriti indikacije u Klinici za ORL i CF kirurgiju KB " Sestre milosrdnice " u svjetlu smjernica Ministarstva zdravstva RH te usporedba s indikacijama za tonzilektomiju ( adenoidektomiju, miringotomiju ) u literaturi i svijetu.

indikacija ; tonzilektomije

nije evidentirano

engleski

Indications for tonsillectomy in Clinical Hospital Sestre milosrdnice in children under 16 years, 1999-2002.

nije evidentirano

indications ; tonsillectomy

nije evidentirano

Podaci o prilogu

3-3.

2003.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka III kongresa Hrvatskog društva za otorinolaringologiju i cervikofacijalnu kirurgiju

Došen, Danijel

Zagreb: Hrvatsko društvo za otorinolaringologiju i cervikofacijalnu kirurgiju

Podaci o skupu

Kongres Hrvatskog društva za otorinolaringologiju i cervikofacijalnu (3 ; 2003)

predavanje

21.05.2003-24.05.2003

NP Plitvička jezera, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti