Influence of hydrocolloids on the rheological properties of dairy desserts (CROSBI ID 468718)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Škreblin, Mirjana
engleski
Influence of hydrocolloids on the rheological properties of dairy desserts
U ovom radu ispitivan je utjecaj nekoliko hidrokoloida na bazi karboksimetilceluloze na reološka svojstva modelnih otopina na bazi sirutke kao i modelnih otopina saharoze, sorbitola i vode. Mjerenja su provedena pomoću rotacionog reometra Brookfield DV-II pri temperaturi od 20 C. Reološka svojstva modelnih otopina karboksimetilceluloze adekvatno su opisana Ostwald-Reinerovim zakonom te reološkim parametrima. Rezultati ispitivanja su pokazali da svi ispitivani sustavi imaju nenewtonski karakter te da ovisno o sastavu modelnih otopina te udjelu hidrokoloida pokazuju pseudoplastična ili dilatantna svojstva. Svi hidrokoloidi značajno su utjecali na povečanje viskoznosti ispitivanih otopina. Količina dodanog hidrokoloida značajno je utjecala na reološke parametre i tip tečenja ispitivanih sustava. Proces smrzavanja nije imao značajnijeg utjecaja na viskoznost modelnih otopina pripremljenih s vodom, međutim modelne otopine pripremljene sa sirutkom imale su nakon smrzavanja veću viskoznost. Rezultati provedene analize varijance pokazali su da svi ispitivani izvori varijacija ( sastav modelne otopine, udio hidrokoloida, vrsta hidrokoloida i proces smrzavanja) inaju znakovit utjecaj na reološke parametre.
Rheological properties; hydrocolloids; whey proteins
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
80-81-x.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Marić, Vladimir
Zagreb: Hrvatsko Društvo za Biotehnologiju
Podaci o skupu
3. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
poster
10.06.1998-12.06.1998
Zagreb, Hrvatska