Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Influence of hydrocolloids on the rheological properties of dairy desserts (CROSBI ID 468718)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Škreblin, Mirjana Influence of hydrocolloids on the rheological properties of dairy desserts // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir (ur.). Zagreb: Hrvatsko Društvo za Biotehnologiju, 1998. str. 80-81-x

Podaci o odgovornosti

Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Škreblin, Mirjana

engleski

Influence of hydrocolloids on the rheological properties of dairy desserts

U ovom radu ispitivan je utjecaj nekoliko hidrokoloida na bazi karboksimetilceluloze na reološka svojstva modelnih otopina na bazi sirutke kao i modelnih otopina saharoze, sorbitola i vode. Mjerenja su provedena pomoću rotacionog reometra Brookfield DV-II pri temperaturi od 20 C. Reološka svojstva modelnih otopina karboksimetilceluloze adekvatno su opisana Ostwald-Reinerovim zakonom te reološkim parametrima. Rezultati ispitivanja su pokazali da svi ispitivani sustavi imaju nenewtonski karakter te da ovisno o sastavu modelnih otopina te udjelu hidrokoloida pokazuju pseudoplastična ili dilatantna svojstva. Svi hidrokoloidi značajno su utjecali na povečanje viskoznosti ispitivanih otopina. Količina dodanog hidrokoloida značajno je utjecala na reološke parametre i tip tečenja ispitivanih sustava. Proces smrzavanja nije imao značajnijeg utjecaja na viskoznost modelnih otopina pripremljenih s vodom, međutim modelne otopine pripremljene sa sirutkom imale su nakon smrzavanja veću viskoznost. Rezultati provedene analize varijance pokazali su da svi ispitivani izvori varijacija ( sastav modelne otopine, udio hidrokoloida, vrsta hidrokoloida i proces smrzavanja) inaju znakovit utjecaj na reološke parametre.

Rheological properties; hydrocolloids; whey proteins

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

80-81-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Marić, Vladimir

Zagreb: Hrvatsko Društvo za Biotehnologiju

Podaci o skupu

3. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA

poster

10.06.1998-12.06.1998

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano