Utjecaj primjene giberelina na morfološka svojstva sorti jagoda Maya i Marmolada (CROSBI ID 343164)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Babić, Franjo
Duralija, Boris
hrvatski
Utjecaj primjene giberelina na morfološka svojstva sorti jagoda Maya i Marmolada
Istraživanje je provedeno u nasadu jagoda u Šašinovcu (blizu Zagreba). Biljke su posađene krajem svibnja 2001. godine. U pokusu su sa biljnim regulatorom rasta giberelinom (GA3) tretirane dvije različite sorte jagoda (Marmolada i Maya). Mjerena su morfološka svojstva jagoda. Primjena giberelina nije dovela do pozitivnih rezultata u rodnosti (ranija zrelost i veći urod) u ovakvom uzgoju izvan sezone. Tretirane biljke razlikovale su se od onih kontrolnih netretiranih samo za generativna svojstva i to broj plodova. Zbog malih koncentracija koje se primjenjuju, uporaba giberelina mora se pažljivo provoditi. Primjena giberelina u suvremenoj proizvodnji jagoda nalazi sve širu uporabu, te bi u Republici Hrvatskoj trebalo provesti sustavnija istraživanja na ovoj problematici.
Fragaria x ananassa; regulator rasta; plod; rodnost
nije evidentirano
engleski
The influence of application of gibberelic acid on the morphological performance of the strawberry cultivars Maya and Marmolada
nije evidentirano
Fragaria x ananassa; growth regulator; fruit; yield
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
22.07.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb