Metode kontrole mliječnosti (CROSBI ID 119115)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Gantner, Vesna ; Jovanovac, Sonja
hrvatski
Metode kontrole mliječnosti
Kontrola mliječnosti, kao najznačajniji dio kontrole proizvodnje, osnova je za provedbu selekcije te poboljšanje managementa stada. Troškovi kontrole mliječnosti su visoki, te ovise o prosječnom broju grla po stadu i korištenoj metodi kontrole. Gotovo sve države članice ICAR-a teže uvođenju metoda kontrole mliječnosti različitih od referentne A4 (po ICAR-u) s ciljem smanjenja troškova kontrole uz održavanje dovoljne pouzdanosti procjene stvarne mliječnosti. Uvođenjem metoda kontrole različitih do referentne dolazi do smanjenja troškova u iznosu od oko 15 - 25% pri AT4 metodi, 15 - 30% pri A6, te 30 - 50% uporabom B4 metode bez bitnog smanjenja točnosti procjene stvarne mliječnost. Trenutno se u Hrvatskoj kontrola mliječnosti vrši po B4 te AT metodi pri kojoj se za procjenu stvarne količine i sastava mlijeka na osnovi parcijalnih vrijednosti koriste korekcijski faktori po Wiggans-u. Troškovi provedbe kontrole mliječnosti u Hrvatskoj veći su nego u većini država članica ICAR-a, te je i u Hrvatskoj evidentan trend iznalaženja troškovno manje zahtjevne metode uz održavanje dovoljne pouzdanosti procjene.
kontrola mliječnosti ; metode kontrole ; količina mlijeka ; sastav mlijeka
nije evidentirano
engleski
Milk recording methods
nije evidentirano
milk recording ; milk testing schemes ; milk yield ; milk composition
nije evidentirano