Percepcija rizika u proizvodnji povrća (CROSBI ID 343139)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bagarić, Damir
Njavro, Mario
hrvatski
Percepcija rizika u proizvodnji povrća
Kod donošenja proizvodnih odluka (taktičkih odluka), ali i investicijskih odluka proizvođači povrća se najviše oslanjaju na iskustva i mišljenje članova obitelji. Manje je važno mišljenje kupaca i kolega, dok je mišljenje znanstvenika, savjetodavaca i bankara gotovo nevažno. Kao najveći izvor rizika ocjenjeno je zdravlje vlasnika i njegove obitelji, mogućnost naplate prodanoga, vremenske neprilike, preferencije potrošača, cijene poljoprivrednih proizvoda, mogućnost plasmana, bolesti i štetnici. Ostali ponuđeni izvori rizika manje su važni.Od strategija za kontrolu rizika najvažnije su proizvodne tehnike i proizvodnja za poznatoga kupca. Značajno je primijetiti malo korištenje osiguranja usprkos velikom značenju vremenskih neprilika kao izvora rizika.
percepcija; rizik; povrće
nije evidentirano
engleski
Risk perceptions in vegetable production
nije evidentirano
perceptions; risk; vegetable
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
25.07.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb