Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 227381

(Re)konstrukcija socijalnog prostora periferije. Prilog istraživanju kolektivnih identiteta u hrvatskoj periferiji


Banovac, Boris
(Re)konstrukcija socijalnog prostora periferije. Prilog istraživanju kolektivnih identiteta u hrvatskoj periferiji // Revija za sociologiju, 35 (2004), 3-4; 95-113 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
(Re)konstrukcija socijalnog prostora periferije. Prilog istraživanju kolektivnih identiteta u hrvatskoj periferiji
((Re)Constructing Social Space In Periphery A Contribution to the Research of Collective Identities in Croatian Periphery)

Autori
Banovac, Boris

Izvornik
Revija za sociologiju (0350-154X) 35 (2004), 3-4; 95-113

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
PROSTORNA IDENTIFIKACIJA; MODERNITET; DETRADICIONALIZACIJA; INSTITUCIJE; ETNIČKA DISTANCA
(SPACIAL IDENTIFICATION; MODERNITY; DETRDITIONALIZATION; INSTITUTIONS; ETHNIC DISTANCE)

Sažetak
Rad je zasnovan na empirijskom istraživanju provedenom na području tri hrvatska periferna područja (Istra, Lika, Gorski kotar). Autor polazi od opće pretpostavke kako na strukturu prostorne identifikacije i njezin mobilizacijski/konzervativni karakter utječe dostignuti stupanj modernizacije određene društvene sredine. Zbog toga i pitanje prostorne identifikacije treba biti razmotreno u kontekstu širih društvenih procesa kao što su procesi modernizacije i detradicionalizacije. Istraživanje je provedeno kombinacijom kvantitativnih i kvalitativnih metoda pri čemu su korištena dva osnovna metodološka postupka. Anketno istraživanje izvršeno je na slučajnom stratificiranom uzorku od 721 ispitanika. Pored toga realizirani su intervjui s predstavnicima ključnih socijalnih aktera na lokalnoj razini. Rezultati istraživanja pokazuju da je dominantna razina prostorne identifikacije lokalna i regionalna. Ipak, postoje bitne razlike među istraživanim područjima. Ispitanici iz Gorskog kotara veći značaj pridaju užoj lokalnoj identifikaciji (sub-regionalnoj) dok ispitanici iz Like iskazuju veći stupanj vezanosti od ostalih za nacionalnu razinu. U Istri je dominantna regionalna razina prostorne identifikacije. Razlike između tri periferije su očiglednije ukoliko se razmotre odgovori ispitanika u odnosu na pokazatelje (pred)modernosti kao što su povjerenje u pojedine vrste institucija, pogledi na pitanja političko-teritorijalnog ustroja na lokalnoj razini i etnička distanca. Rezultati ukazuju na postojanje bitnih razlika u strukturi prostornih identiteta pri čemu se nameće zaključak o postojanju dva različita obrasca prostorne identifikacije (Istra i Lika), koji su povezani s dostignutim stupnjem modernizacije. Socijalni prostor Gorskog kotara pokazuje u tom smislu hibridna obilježja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0115018

Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Boris Banovac, (179545)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Sociological Abstracts
  • DARE
  • UNESCO (Paris)
  • WORLDWIDE POLITICAL SCIENCE ABSTRACTS
  • LINGUISTICS AND LANGUAGE BEHAVIOUR ABSTRACTS