Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 227376

Ilirsko (orto)grafijsko sveslavenstvo i ortoepsko svehrvatstvo


Matešić, Mihaela; Badurina, Lada
Ilirsko (orto)grafijsko sveslavenstvo i ortoepsko svehrvatstvo // POLSKA I CHORWACJA W EUROPIE ŚRODKOWEJ: Integracja europejska w tradycji i przyszłości / Żurek, Piotr (ur.).
Bielsko-Biała: Wydział Humanistyczno-Społeczny ATH, 2007. str. 343-356 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Ilirsko (orto)grafijsko sveslavenstvo i ortoepsko svehrvatstvo
(On motivations of orthographic and orthoepic choices in the Illyrian Movement)

Autori
Matešić, Mihaela ; Badurina, Lada

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
POLSKA I CHORWACJA W EUROPIE ŚRODKOWEJ: Integracja europejska w tradycji i przyszłości / Żurek, Piotr - Bielsko-Biała : Wydział Humanistyczno-Społeczny ATH, 2007, 343-356

ISBN
978-83-925963-0-1

Skup
Hrvatska i Poljska u Srednjoj Europi (Europska integracija u tradiciji i budućnosti)

Mjesto i datum
Bielsko-Biała, Poljska, 11-14.05.2005.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Ortografija; ortoepija; ilirizam
(Ortography; orthoepy; the Illyrian Movement)

Sažetak
O oblikovanju se suvremenoga hrvatskoga standardnog jezika u doba ilirskoga pokreta razmišlja nezaobilazno u kategorijama revolucionarnosti i nacionalnosti. Nesumnjivo, te su dvije značajke bile na djelu i ostavile traga na smjerove djelovanja ilirskoga pokreta i na odluke iliraca, ne samo političke, već nerijetko i znanstvene. Tako je i s onodobnom lingvistikom, tj. začecima nacionalne znanstvene filologije, poglavito jezikoslovlja, a što je vidljivo i u odabirima učinjenima na ishodištima jezične norme. Kao glavno obilježje standardizacijskih početaka suvremenoga hrvatskoga jezika obično se navode razrješenja dvaju nejezičnih pitanja: grafije i izbora narječne osnovice na kojoj će se graditi standardni jezik. Pozornost se u radu usmjerava na tri područja norme: grafiju, te s njom usko povezane: ortografiju i ortoepiju. Razmatraju se ilirska grafijska, ortografska i ortoepska rješenja te se smještaju u kontekst daljnjega (cjelokupnog) razvoja hrvatskoga standarda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka