Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Croatian vernacular names for Dragonflies: Review and Discussion proposal (CROSBI ID 757301)

Druge vrste radova | rukopis

Bogdanović, Tomislav ; Franković, Matija ; Mikuska, Jozsef Croatian vernacular names for Dragonflies: Review and Discussion proposal. 2006.

Podaci o odgovornosti

Bogdanović, Tomislav ; Franković, Matija ; Mikuska, Jozsef

engleski

Croatian vernacular names for Dragonflies: Review and Discussion proposal

Tijekom sakupljanja vretenaca i podataka o njima diljem Hrvatske, bilježena su i imena koja im je stanovništvo nadjenulo. Tako se javljaju: vilini konjici, konjske smrti, staklari, zmijaci, čavli, perle, vilenjaci i helikopteri. Iako niti jedan od tih naziva nije moguće povezati s točno određenom vrstom, rodom ili porodicom, čini se da narod ova imena ipak koristi uglavnom za pripadnike podreda Anisoptera. Hrvatsko odonatološko nazivlje po prvi puta je doneseno u Kišpatićevoj dvodjelnoj monografiji o kukcima iz 1886. i 1887. Nakon toga je donošeno u različitim, uglavnom udžbeničkim ili popularnim izdanjima, te su mu osobine, nesustavnost i neujednačenost. Iako je vrlo opsežna Rosslerova monografija o vretencima na Hrvatskom jeziku tiskana na samom početku 20. stoljeća, Hrvatska imena u njoj nisu nažalost uopće obrađena. U većini knjiga novijeg datuma donose se imena koja su ili izravni prijevodi ili kombinacije prijevoda latinskih, njemačkih i engleskih imena ili pripadaju našem oskudnom nazivlju. Na području Hrvatske je do danas zabilježena 71 vrsta vretenaca. Za samo 24 njih je trenutno moguće pridružiti im hrvatski naziv. Zajedno s 13 ostalih taksonomskih kategorija to čini ukupno 37 taksona s poznatim hrvatskim imenom. Zbog toga je prijedlog dan u ovome radu usmjeren na poticanje napora za popisivanje, obradu i stvaranje hrvatskog entomološkog nazivlja. Uz osnovni popis (inventarizaciju) entomofaune, u Hrvatskoj bi takva istraživanja trebala imati prvenstvo u bliskoj budućnosti koja nam predstoji.

Dragonfly ; Croatian vernacular names

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

2006.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Biologija