Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 226581

Struktura financiranja malih i srednjih poduzeća u RH i novim članicama EU


Marković, Ivan; Garić, Nina
Struktura financiranja malih i srednjih poduzeća u RH i novim članicama EU // Računovodstvo, revizija i financije (RRIF), XVI (2006), 9; 72-78 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Struktura financiranja malih i srednjih poduzeća u RH i novim članicama EU
(Financial structure of small and medium-sized enterprises in Republic Croatia and new EU member states)

Autori
Marković, Ivan ; Garić, Nina

Izvornik
Računovodstvo, revizija i financije (RRIF) (0353-8087) XVI (2006), 9; 72-78

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Struktura financiranja; oblici financiranja; mala i srednja poduzeća; vanjsko financiranje; nebankarski oblici financiranja
(Financial structure; sources of financing; small and medium-sized enterprises; external financing; non-bank financing sources)

Sažetak
Financiranje je značajno za razvitak malog i srednjeg poduzetništva. Problemi s kojim se susreću mala i srednja poduzeća u prikupljanju financijskih izvora utječu na razlike u strukturi financiranja malih i srednjih poduzeća u odnosu na velika poduzeća. Razlike u strukturi financiranja malih i srednjih poduzeća postoje i među zemljama. Mnoga su istraživanja potvrdila da na strukturu financiranja poduzeća utječe, uz ostalo, i poslovno okruženje. Ono prije svega utječe na razlike u stupnju korištenja vanjskih, posebice nebankarskih izvora financiranja malih i srednjih poduzeća među zemljama. U članku se obrađuje usporedna analiza izvora financiranja malih i srednjih poduzeća u Republici Hrvatskoj (RH) i novim članicama Europske unije (EU). Poseban je naglasak dan vanjskim izvorima financiranja i njihovoj strukturi. Ukazat će se na razlike u strukturi financiranja između poduzeća različitih veličina u RH u odnosu na nove članice EU. Analiza je provedena prema podacima istraživanja Svjetsake banke Investment Climate Survey (ICS) za 2005.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0081006

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka