Biološka i tehnološka svojstva vinske sorte Plavac mali (CROSBI ID 82533)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Maleš, Petar
hrvatski
Biološka i tehnološka svojstva vinske sorte Plavac mali
Uzgoj plavca malog u europskim vinogradarskim zemljama, osim područja Bari-Italija, nije poznat. U Dalmaciji se plavac mali uzgaja na uskom obalnom području i na otocima. Prema istraživanjima P. Maleš, plavac mali je autohtona dalmatinska sorta. Genocentar plavca malog nije velik, ali se odlikuje specifičnim ekološkim čimbenicima (klima, tlo i dr.), što je važno obilježje izvornog područja male površine. Rezultati ranijih istraživanja pokazali su detaljan uvid u osnovna agrobiološka i tehnološka svojstva sorte plavac mali. Ovim istraživanjima potvrđena su ranija biološka i tehnološka svojstva sorte te se može kazati da je sorta plavac mali visokokvalitetna sorta, prilagođena uzgoju u dalmatinskom podneblju za proizvodnju vrhunskih vina.
ampelografski opis ; fenološka opažanja ; elementi rodnosti
nije evidentirano
engleski
Biological and technological property of the wine grape cultivar Plavac mali (Vitis Vinifera)
nije evidentirano
ampelografical discribe ; fenological noticing ; fertility elements
nije evidentirano