Tehnološka svojstva kultivara ozime pšenice uzgojenih u različitim okolinama (CROSBI ID 513286)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir ; Novoselović, Dario ; Horvat, Daniela
hrvatski
Tehnološka svojstva kultivara ozime pšenice uzgojenih u različitim okolinama
U cilju utvrđivanja tehnoloških svojstava pšenice i njihova variranja s obzirom na okolinu (odnosno tip tla) i kultivar, postavljeni su pokusi sa sedam kultivara ozime pšenice (Žitarka, Demetra, Srpanjka, Super Žitarka, Golubica, Janica i Alka) po RCB dizajnu na četiri lokacije (Osijek, Nova Gradiška, Požega i Tovarnik) u tri ponavljanja u 2003/2004. godini. U ispitivanim kultivarima analizirani su sljedeći parametri kakvoće: udio bjelančevina, sedimentacijska vrijednost, vlažni gluten, gluten indeks, te reološka svojstva tijesta. Na lokacijama Osijek, Nova Gradiška i Tovarnik dobivene su značajno veće sedimentacijske vrijednosti, te udjeli bjelančevina i vlažnog glutena u odnosu na lokaciju Požega. U Osijeku i Tovarniku postignuta su bolja farinografska svojstva nego u Novoj Gradiški i Požegi. Između ekstenzografskih pokazatelja kakvoće najnižu energiju tijesta imali su kultivari u Novoj Gradiški, najmanju rastezljivost u Požegi, dok je u Tovarniku postignut najpovoljniji omjer otpora i rastezljivosti. Obzirom na analizirane parametre kakvoće brašna i tijesta kultivari Golubica, Janica i Žitarka pokazali su vrlo dobra tehnološka svojstava. Kultivari Demetra i Srpanjka prema vrijednostima gluten indeksa i ekstenzografskim parametrima mogu se svrstati u skupinu poboljšivača.
pšenica; kultivari; kakvoća; okolina
nije evidentirano
engleski
Technological characteristics of winter wheat cultivars grown in different environments
nije evidentirano
wheat; cultivars; quality; environment
nije evidentirano
Podaci o prilogu
37-x.
2005.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of abstracts. 3rd international congress-Flour-Bread 2005.
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
3rd international congress Flour-Bread 2005.
predavanje
26.10.2005-29.10.2005
Opatija, Hrvatska