Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Autohtoni (tradicionalni) paški sir (CROSBI ID 757278)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven ; Havranek, Jasmina ; Pecina, Marija ; Mioč, Boro ; Pavić, Vesna: Barač, Zdravko Autohtoni (tradicionalni) paški sir // Agronomski fakultet, Zagreb. 2004.

Podaci o odgovornosti

Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven ; Havranek, Jasmina ; Pecina, Marija ; Mioč, Boro ; Pavić, Vesna: Barač, Zdravko

hrvatski

Autohtoni (tradicionalni) paški sir

Kriteriji za dobivanje oznaka kvalitete sira: izvornosti (PDO), zemljopisnog podrijetla (PGI) ili garantiranog tradicijskog specijaliteta (TSG), čija je kvaliteta isključivo rezultat zajedničkog djelovanja čovjeka i prirode određene regije, definirani su Propisom EU No. 2081/92 i No. 1804/99. Usvojenim Zakonom o oznakama zemljopisnog podrijetla proizvoda i usluga (N.N. 78/1999. od 23.7. 1999.) Hrvatska je prihvatila jednake kriterije zaštite. Istovremeno, Propis nije u suprotnosti s zakonom o intelektualnom vlasništvu i s TRIPS sporazumom iz 1994. godine (Dokument: IP/02/422, 2002.). Zaštita i poticanje proizvodnje autohtonih sireva na tradicionalan način, posljedica je nove agrikulturne politike EU. Takovom politikom nastoji se proširiti trgovinska razmjena i smanjiti zalihe industrijski proizvedenih mliječnih proizvoda, zaštititi proizvod od nestajanja i imitacija i pomoći potrošaču u prepoznavanju specifičnog karaktera proizvoda. Istovremeno, želi se stimulirati određeni vid ekstenzivne poljoprivredne proizvodnje koja pridonosi očuvanju okoliša, zaštiti biološke raznolikosti i zaštiti ruralnih područja. Premda autohtono sirarstvo u Hrvatskoj ima dugu i bogatu tradiciju, na nacionalnoj i europskoj razini do 2003. godine nije zaštićen niti jedan tradicionalno proizvedeni sir. Na osnovu rezultata sustavnih trogodišnjih istraživanja proizvodnih osobina paške ovce, kvalitete mlijeka i sira provedenih na otoku Pagu, predlažemo na usvajanje uvjete i kriterije proizvodnje tradicionalnog paškog sira, a u cilju dobivanja oznake izvornosti. Financijska sredstva za provedbu istraživanja osiguralo je Ministarstvo znanosti i tehnologije Republike Hrvatske kroz ugovorene znanstveno-istraživačke projekte "Okus i tekstura tradicionalnog paškog sira" (2002-), "Fiziološka granica broja somatskih stanica kao indikator subkliničkog mastitisa u ovaca" (2002-) i "Primjena biometrike u agronomskim istraživanjima" (2002-). Provedbu tih istraživanja financijski je potpomogla i Zadarska županija.

Propisi EU ; nacionalni propisi ; zaštita izvornosti sira ; paški sir

nije evidentirano

engleski

Artisanal Paški cheese

nije evidentirano

national and EUEuropean Community Regulation ; PDO protection of Paški cheeses

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Agronomski fakultet, Zagreb

2004.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)