The ratio of wet gluten content to total protein as genotype characteristic (CROSBI ID 513267)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Šimić, Gordana ; Horvat, Daniela ; Jurković, Zorica ; Drezner, Georg ; Novoselović, Dario ; Dvojković, Krešimir
engleski
The ratio of wet gluten content to total protein as genotype characteristic
Funkcionalna svojstva brašna prvenstveno ovise o količini i kakvoći bjelančevina glutena. Vlažni gluten je često traženi parametar kod određivanja namjenske kakvoće brašna. Količina vlažnog glutena ovisi o količini bjelančevina u zrnu, koja je pod značajnim utjecajem okoline. Međutim, u određivanju kakvoće glutena dominantnu ulogu ima utjecaj genotipa. Određivanje vlažnog glutena na uređaju Glutomatic 2200, Perten omogućuje kvantitativnu i kvalitativnu procjenu bjelančevina glutena. Cilj rada bio je ispitati u kojoj mjeri je omjer vlažnog glutena i ukupnih bjelančevina (VG/P), kao mjera producirane količine glutena po jedinici ukupnih bjelančevina, karakteristika genotipa. U radu su analizirani najznajčajniji kultivari ozime pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek. Rezultati pokazuju da omjer VG/P varira u širokom rasponu ovisno o genotipu. Kultivari s jakim glutenom (GI>90), Srpanjka, Ana i Demetra, imali su prosječan omjer VG/P od 2, 27 do 2, 43, za razliku od kultivara sa optimalnim gluten indeksom (75 do 90), S. Žitarke, Barbare, Žitarke i Golubice čiji je prosječan omjer VG/P iznosio od 2, 73 do 3, 01.
wheat; protein; wet gluten; ratio WG/P; gluten index
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
65-x.
2005.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of abstracts. 3rd international congress Flour-Bread 2005.
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
3rd international congress Flour-Bread 2005.
poster
26.10.2005-29.10.2005
Opatija, Hrvatska