Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Organsko i tradirano u gramatičkoj normi jezika "Razgovora ugodnoga naroda slovinskoga" Andrije Kačića Miošića (CROSBI ID 118863)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Lukežić, Iva Organsko i tradirano u gramatičkoj normi jezika "Razgovora ugodnoga naroda slovinskoga" Andrije Kačića Miošića // Čakavska rič : polugodišnjak za proučavanje čakavske riječi, II. (2005), 2; 37-62-x

Podaci o odgovornosti

Lukežić, Iva

hrvatski

Organsko i tradirano u gramatičkoj normi jezika "Razgovora ugodnoga naroda slovinskoga" Andrije Kačića Miošića

U radu se polazi od činjenice da jezik Andrije Kačića Miošića pripada jednomu od štokavskih predstandardnih tipova nezastupljenih u normativnim priručnicima, što upućuje na potrebu istraživanja njegove norme neposredno na tekstu. Inicijalno istraživanje navelo je na zaključak da je Kačićev jezik funkcionalno raslojen na dva stila: prvi je zastupljen u proznim dijelovima "Razgovora" a drugi u pjesmama. U radu se sažimlje istraživanje i utvrđivanje podrijetla devet fonoloških normi u proznim dijelovima "Razgovora".

Andrija Kačić Miošić; hrvatski jezik; predstandardni jezični tip; gramatičke norme

nije evidentirano

engleski

What is organic and what is hereditary in the grammatical norm of Andrija Kačić Miošić's book "Razgovor ugodni naroda slovinskoga"?

nije evidentirano

Andrija Kačić Miošić; croatian language; pre-standard type; grammatical norm's

nije evidentirano

Podaci o izdanju

II. (2)

2005.

37-62-x

objavljeno

0350-7831

Povezanost rada

Filologija