Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proračun visine zajedničkog dimnjaka postrojenja za proizvodnju vodika, kotlova i peći Toppinga 3 (CROSBI ID 757263)

Druge vrste radova | stručna ekspertiza

Mrša, Zoran ; Čarija, Zoran Proračun visine zajedničkog dimnjaka postrojenja za proizvodnju vodika, kotlova i peći Toppinga 3 // Proračun visine zajedničkog dimnjaka postrojenja za proizvodnju vodika, kotlova i peći Toppinga 3. 2004.

Podaci o odgovornosti

Mrša, Zoran ; Čarija, Zoran

hrvatski

Proračun visine zajedničkog dimnjaka postrojenja za proizvodnju vodika, kotlova i peći Toppinga 3

U projektu je ispitana varijanta 100 i 75%-tnog opterećenja i utvrđena mjerodavnija sa stanovišta onečišćenja i to posebno za naselja Paveki, Šoići, te lokacije Paviljona i Punilišta unutar rafinerije nafte INA Urinj. Simulacija onečišćenja provedena je primjenom vlastito razvijenog softvera baziranog na softveru ISC3. Meteorološki podaci potrebni za simulaciju onečišćenja primjenom razvijenog softvera uključuju: smjer i brzinu vjetra, temperaturu zraka, visinu mješanja, dozračenu sunčevu energiju za dan, odnosno vertikalni gradijent temperature pri tlu za noć. Za određivanje potrebne visine dimnjaka korišten je optimizacijski postupak poznat pod nazivom genetski algoritam, a u tu svrhu je razvijen i originalni softver. Tijekom optimizacijskog postupka meteorološki podaci su mijenjani u širokom rasponu veličina, koji pokrivaju sve moguće njihove kombinacije simulirajući tako sva moguća stanja atmosfere ovog kraja. U radu je varirana visina dimnjaka zadanim nizom i za svaku visinu varirane su sve moguće kombinacije metereoloških uvjeta te je nađena najgora njihova kombinacija koja rezultira najvećim onečišćenjem zraka pri tlu za četiri zadane lokacije. U radu je dan tehnički opis proračuna i optimizacijskog postupka. Konačno su dati numerički i grafički prikazi površinskih koncentracija onečišćenja na traženim lokacijama za zadane uvjete.

visina dimnjaka; imisije; optimizacija; genetski algoritam

nije evidentirano

engleski

Height study of the joint chimney for the hydrogen production plant, boilers and furnaces of Topping 3

nije evidentirano

chimney height; optimization; genetic algorithm

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Proračun visine zajedničkog dimnjaka postrojenja za proizvodnju vodika, kotlova i peći Toppinga 3

2004.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Temeljne tehničke znanosti