Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Tehnologija proizvodnje odjeće sa studijem rada (CROSBI ID 742423)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Rogale, Dubravko ; Ujević, Darko ; Firšt Rogale, Snježana ; Hrastinski, Marijan Tehnologija proizvodnje odjeće sa studijem rada / Paštrović, Nevenka (ur.). Bihać: Tehnički fakultet Univerziteta, 2005. 202..

Podaci o odgovornosti

Rogale, Dubravko ; Ujević, Darko ; Firšt Rogale, Snježana ; Hrastinski, Marijan

Paštrović, Nevenka

hrvatski

Tehnologija proizvodnje odjeće sa studijem rada

U prvom od dvanaest poglavlja opisan je povijesni razvoj odjevne tehnologije i inženjerstva, CIM koncepcija, QRS i JIT strategije te tehnička priprema u tehnološkom procesu proizvodnje odjeće. U drugom poglavlju opisana je konstrukcijska priprema proizvodnje odjeće. U trećem poglavlju opisana je tehnološka priprema proizvodnje odjeće. Obrađena je tehnološka analiza proizvodnih operacija i odabir primjerenih sredstava rada, izrada planova tehnoloških operacija, planova montaže te planova tehnoloških procesa proizvodnje odjeće i projektiranje proizvodnih linija. Također je opisano utvrđivanje tehničko-tehnoloških obilježja za potrebe programiranja strojeva i opreme u odjevnoj industriji. Četvrto poglavlje opisuje operativnu pripremu u proizvodnji odjeće. U petom poglavlju obrađuje se tehnologija krojenja odjeće. Opisana je priprema za krojenje, polaganje krojnih slojeva u krojnu naslagu, načini i strojevi za polaganje krojnih slojeva, postavljanje krojnih slika na krojne naslage, iskrojavanje krojnih naslaga te linije za krojenje. Također je obrađeno frontalno fiksiranje te obilježavanje dijelova odjeće, sastavljanje svežnjeva i priprema za transport u šivaonicu. Šesto poglavlje opisuje tehnologiju šivanja odjeće. Prikazan je povijesni razvoj tehnike i tehnologije šivanja. Ovo poglavlje obuhvaća normizaciju šivaćih uboda i šavova, kao i klasifikaciju skupina i tipova šivaćih uboda. Nadalje, obrađeni su konci i igle za strojno šivanje, data je podjela šivaćih strojeva, te obrađeni osnovni mehanizmi, uređaji i dijelovi šivaćih strojeva, pogonski elektromotori, pomoćne naprave za oblikovanje šavova na šivaćim strojevima te procesna mikroračunala. Također su obrađeni univerzalni i specijalni šivaći strojevi, šivaći automati i agregati, numerički vođeni šivaći strojevi, šivaći roboti i inteligentni šivaći strojevi. Opisano je međufazno glačanje u tehnološkom procesu šivanja odjeće, kao i specifičnosti u procesu šivanja pletene odjeće. U sedmom poglavlju obrađena je dorada odjeće. Opisana je priprema odjevnih predmeta te strojeva i uređaja za tehnološki proces dorade. Detaljno je opisano završno glačanje odjeće te ostali poslovi vezani uz doradu odjeće. Osmo poglavlje opisuje ručne i mehaničke sustave međufaznog transporta. U devetom poglavlju obrađene su konvencionalne metode studija rada, sustavi unaprijed utvrđenih vremena te pojednostavljenje rada. U desetom poglavlju naznačene su antropometrijske i ergonomske značajke pri oblikovanju radnih mjesta te su dati praktični primjeri oblikovanja radnih mjesta u procesu proizvodnje odjeće. U jedanaestom poglavlju je opisana kontrola kvalitete materijala, međufazna kontrola i završna kontrola kvalitete u odjevnoj industriji. U dvanaestom poglavlju opisana je računalna izrada tehnološke dokumentacije, obračun učinka i praćenje proizvodnje.

tehnologija proizvodnje odjeće; studij rada

nije evidentirano

engleski

Garment Production and Work Study

nije evidentirano

garment production; work study

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Bihać: Tehnički fakultet Univerziteta

202

2005.

nije evidentirano

objavljeno

9958-624-08-7

Povezanost rada

Tekstilna tehnologija