Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Viskozitet tekućeg jogurta (CROSBI ID 343010)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mamula, Petar Viskozitet tekućeg jogurta / Samaržija, Dubravka (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Mamula, Petar

Samaržija, Dubravka

hrvatski

Viskozitet tekućeg jogurta

Reološka svojstva prehrambenih proizvoda pripadaju čimbenicima koji najviše utječu na prihvačanje tih proizvoda od strane proizvođača.Viskozitet je jedno od reoloških svojstava koja stručnjacima najčešće služe pri određivanju kakvoće tekućih prehrambenih proizvoda. Iz tih razloga viskozitet je od najznačajnijih parametara koji utječu na senzorska svojstva finalnog proizvoda.Na viskozitet tekućeg jogurta imaju utjecaj: sastav i vrsta korištenog mlijeka ; homogenizacija ; toplinska obrada ; mljekarske mikrobne kulture ; temperatura i trajanje fermentacije ; dodaci mlijeku ; postupci s jogurtom nakon fermentacije. Zbog toga cilj ovog rada bio je utvrditi karakteristike viskoziteta tekućeg jogurta proizvedenog u dvije različite mljekare (A i B) do vremena održivosti od 21 dana. Tekući jogurti proizvođača A i B pokazuju tipično ne- Njutnovsko vremenski ovisno ponašanje . Signifikantna razlika (p 001) u viskozitetu između tekućih jogurta oba proizvođača utvrđena je 14 i 21 dana. Statistički značajno veća količina suhe tvari i kiselosti proizvođača B utjecala je na stabilniju strukturu tekućeg jogurta proizvođača B.

reološka svojstva; struktura; structura; viskozitet; jogurt

nije evidentirano

engleski

Viscosity of stirred yogurt

nije evidentirano

reological properties; physical properties; viscosuty yogurt

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

15.07.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)