Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prošlost i sadašnjost, oblikovna obilježja i osobitosti vrtnog prostora vile Crijević-Pucić u Dubrovniku (CROSBI ID 757215)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Šišić, Bruno ; Kapović, Nikolina Prošlost i sadašnjost, oblikovna obilježja i osobitosti vrtnog prostora vile Crijević-Pucić u Dubrovniku // My documents - CD. 2005.

Podaci o odgovornosti

Šišić, Bruno ; Kapović, Nikolina

hrvatski

Prošlost i sadašnjost, oblikovna obilježja i osobitosti vrtnog prostora vile Crijević-Pucić u Dubrovniku

Dubrovačko renesansno vrtno naslijeđe iskazalo se kao poseban segment u sklopu hrvatske kulturne i graditeljske baštine. Ono je izuzetan pokazatelj uključenosti Dubrovnika u onovremene europske društvene i kulturne dosege. Nažalost, za razliku od drugih razvijenih europskih sredina, a radi niza nepovoljnih političkih, socijalnih i gospodarskih okolnosti nastalih nakon pada Dubrovačke Republike , bio je otvoren ubrzani proces propadanja pa i zatiranja većeg dijela tog prostornooblikovnog i kulturnopovijesnog naslijeđa. Činjenica je da izvornim renesansnim vrtnoarhitektonskim naslijeđem raspolaže samo mali broj europskih zemalja, pa u tom svjetlu gledano, posljedice potpunog zapuštanja i zatiranja starih vrtova, koje se kod nas provodilo i još uvijek se provodi, tim su teže i žalosnije. Među danas izuzetno prorijeđeno ladanjsko vrtno naslijeđe iz vremena „ Zlatnog doba Dubrovnika“ ubraja se i sklop vile Crijević-Pucić pod Gracom, čiji je vrtni prostor predmetom studije. U sklopu Centra za povijesne vrtove i razvoj krajobraza u Dubrovniku pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu (osnovan 1982.g.) 1985.godine bilo je provedeno prvo temeljitije istraživanje toga vrta i izrađen idejni projekt njegova uređenja. Specifičnost tog projekta sastojala se u tome što je kao okosnica uređenja bila prihvaćena zatečena vrtnoarhitektonska osnova s kraja XIX st. nastala, nažalost, potpunim preoblikovanjem manirističkog vrta s kraja XVI st. Na tada stvoreno prostrano središnje vrtno polje ovalnih završetaka , površinom polja bilo je predviđeno položiti staze prema oblikovnoj shemi vrta s kraja XVI st. (u skladu s mapom iz 1837.g.).Takav pristup bio je formuliran terminom „ reminiscencijska varijanta vrtnog uređenja“ (B.Šišić). Kako je taj projekt nestao 1991.g. u ratu uništenom Centru za povijesne vrtove i razvoj krajobraza , 2005.g., po nerudžbi Rektorata Sveučilišta u Dubrovniku, provedeno je produbljeno istraživanje vrtnog prostora. Rezultati istraživanja služit će kao polazište pri izradi izvedbenog projekta uređenja ovog zapuštenog vrta . Preporučeno je da se novim rješenjem na specifičan način reinterpretira četiristoljetna prošlost vrta. Postoji pogodnost da se na postojeću vrtnooblikovnu osnovu s kraja XIX st. na primjeren način apliciraju naznake izvorne osnove s kraja XVI st. (reminiscencijski pristup obnovi)

Dubrovnik; vila Crijević-Pucić; povijesni vrt XVI/XIX st.

Elaborat sačinjavaju dva rada: 1. Šišić, Bruno: Oblikovna obilježja i osobitosti vrtnog prostora vile Crijević-Pucić : znanstvena studija ; 2. Kapović, Nikolina: Pojedinačni prikaz stanja drveća i grmlja u prednjem vrtu vile Crijević-Pucić s fotodokumentacijom : stručni elaborat

engleski

Design characteristics and peculiarities of the Crijević-Pucić villa garden in Dubrovnik-essay

nije evidentirano

Dubrovnik; villa Crijević-Pucić; historical garden XVI/XIX c.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

My documents - CD

2005.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest umjetnosti