Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Longitudinalno praćenje djece s intrakranijskim arahnoidnim cistama (IAC) i epilepsijom: Konzervativno ili neurokirurško liječenje? (CROSBI ID 82512)

Prilog u časopisu | ostalo

Barišić, Nina ; Papa, Jurica ; Frković, Marija ; Kniewald, Hrvoje ; Miklić, Pavao Longitudinalno praćenje djece s intrakranijskim arahnoidnim cistama (IAC) i epilepsijom: Konzervativno ili neurokirurško liječenje? // Paediatria Croatica, 42 (1998), 1-7

Podaci o odgovornosti

Barišić, Nina ; Papa, Jurica ; Frković, Marija ; Kniewald, Hrvoje ; Miklić, Pavao

hrvatski

Longitudinalno praćenje djece s intrakranijskim arahnoidnim cistama (IAC) i epilepsijom: Konzervativno ili neurokirurško liječenje?

O etiopatogenezi i terapiji intrakranijskih arahnoidnih cista (IAC) postoje brojna kontroverzna mišljenja i stavovi. Povezanost IAC i epilepsije odnosno psihomotorne retardacije ili autizma rijetko se opisuje u literaturi. Neke IAC postanu simptomatske već u ranom djetinjstvu, neke u odrasloj dobi, a neke ostanu asimptomatske tijekom cijelog života i otkrivaju se slučajno ili na obdukciji. Uspjeh neurokirurškog liječenja IAC je dvojben. Analizirali smo parametre za neurokirurško liječenje i protiv njega u djece s IAC i epilepsijom. Osmero djece s IAC imalo je različite tipove epileptičkih napada. Dvoje je djece imalo IAC u regiji lijeve Silviusove fisure uz jednostavne parcijalne napade koji su bili dobro kontrolirani antiepileptičkom terapijom tijekom 11, odnosno 4 godine praćenja. Jedno od te djece klinički je, uz učestale epileptičke motoričke napade, manifestiralo blagu desnu hemiparezu, disfaziju i intenzivno žarište u EEG-u . Razmatrali smo mogućnost i potrebu kirurškog liječenja IAC cistoperitonealnom drenažom u tog djeteta. Dvoje djece imalo je IAC u desnoj temporalnoj regiji s jednostavnim i složenim parcijalnim napadima rezistentnim na antiepileptičku terapiju. Jedno je dijete u toj grupi bolesnika uz IAC imalo kortikalnu displaziju temporalnog režnja s parcijalnim složenim napadima rezistentnim na terapiju kod kojeg je učinjena cistoperitonealna drenaža. Neurokirurško liječenje u tog dječaka dovelo je do smanjenja broja napada u periodu od 6 mjeseci postoperativno. Kod djeteta s cistom frontalno desno i blagom lijevom hemiparezom uz nekontroliranu epilepsiju i jasnu asimetričnu EE abnormalnost, učinjena je također cistoperitonealna drenaža nakon koje je dječak bez napada uz uredan neurološki status i EEG. Smatramo da je neurokirurško liječenje u djece s IAC i epilepsijom indicirano ako su jasno izraženi znakovi povećanog intrakranijalnog tlaka te žarišni neurološki ispadi. Kod djece s IAC i nekontroliranom epilepsijom, kao i kod djece s epilepsijom i neuroradiološki dokazanim progresivnim povećanjem IAC, također je indicirano neurokirurško liječenje.

Arahnoidne ciste; komplikacije; liječenje; epilepsija

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

1998.

1-7

objavljeno

1330-1403

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti

Indeksiranost