Ugradnja iona bakra u stanice kvasca S. cerevisiae te njihov utjecaj na rast i brzinu alkoholne fermentacije (CROSBI ID 342936)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Mrvčić, Jasna
Stehlik-Tomas, Vesna
hrvatski
Ugradnja iona bakra u stanice kvasca S. cerevisiae te njihov utjecaj na rast i brzinu alkoholne fermentacije
Istraživan je utjecaj iona bakra na brzinu alkoholne fermentacije i ugradnju iona bakra u stanice kvasca S. cerevisiae. Dodatak do 75 mg/L bakar-sulfata u statičkim te 100 mg/L u semiaerobnim uvjetima u melasnu podlogu ne utječe na brzinu alkoholne fermentacije, dok u sintetskim podlogama, koncentracije bakar-sulfata veće od 10 mg/L djeluju inhibitorno na brzinu alkoholne fermentacije. Praćena je i ugradnja iona bakra u stanice kvasca tijekom 24 sata fermentacije u statičkim i semiaerobnim uvjetima. Ugradnja je bolja u statičkim uvjetima fermentacije te na sintetskim podlogama. U statičkim uvjetima maksimalna ugradnja uočena je u 8. satu fermentacije, a u semiaerobnim uvjetima između 5 i 6 sata fermentacije. Optimalni pH za ugradnju iona bakra u kvaščevu biomasu je 4-5.
alkoholna fermentacija; bakar; mikroelementi; S. cerevisiae
nije evidentirano
engleski
Copper uptake by S. cerevisiae and its impact on alcoholic fermentation
nije evidentirano
alcoholic fermentation; copper; microelements; S. cerevisiae
nije evidentirano
Podaci o izdanju
82
18.01.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb