Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ugradnja iona bakra u stanice kvasca S. cerevisiae te njihov utjecaj na rast i brzinu alkoholne fermentacije (CROSBI ID 342936)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Mrvčić, Jasna Ugradnja iona bakra u stanice kvasca S. cerevisiae te njihov utjecaj na rast i brzinu alkoholne fermentacije / Stehlik-Tomas, Vesna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Mrvčić, Jasna

Stehlik-Tomas, Vesna

hrvatski

Ugradnja iona bakra u stanice kvasca S. cerevisiae te njihov utjecaj na rast i brzinu alkoholne fermentacije

Istraživan je utjecaj iona bakra na brzinu alkoholne fermentacije i ugradnju iona bakra u stanice kvasca S. cerevisiae. Dodatak do 75 mg/L bakar-sulfata u statičkim te 100 mg/L u semiaerobnim uvjetima u melasnu podlogu ne utječe na brzinu alkoholne fermentacije, dok u sintetskim podlogama, koncentracije bakar-sulfata veće od 10 mg/L djeluju inhibitorno na brzinu alkoholne fermentacije. Praćena je i ugradnja iona bakra u stanice kvasca tijekom 24 sata fermentacije u statičkim i semiaerobnim uvjetima. Ugradnja je bolja u statičkim uvjetima fermentacije te na sintetskim podlogama. U statičkim uvjetima maksimalna ugradnja uočena je u 8. satu fermentacije, a u semiaerobnim uvjetima između 5 i 6 sata fermentacije. Optimalni pH za ugradnju iona bakra u kvaščevu biomasu je 4-5.

alkoholna fermentacija; bakar; mikroelementi; S. cerevisiae

nije evidentirano

engleski

Copper uptake by S. cerevisiae and its impact on alcoholic fermentation

nije evidentirano

alcoholic fermentation; copper; microelements; S. cerevisiae

nije evidentirano

Podaci o izdanju

82

18.01.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija