Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Peradarstvo (CROSBI ID 32043)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Mužic, Stjepan ; Janječić, Zlatko Peradarstvo // Stočarstvo / Uremović, Zvonimir (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002. str. 513-627-x

Podaci o odgovornosti

Mužic, Stjepan ; Janječić, Zlatko

hrvatski

Peradarstvo

Udžbenik "STOČARSTVO" namijenjen je studentima studija "Bilinogojstvo" Agronomskog fakulteta u Zagrebu i drugih srodnih poljoprivrednih učilišta u Hrvatskoj. Usklađen je s novim nastavnim programom, koji se na Agronomskom fakultetu primjenjuje od 1995. godine. To je prvi udžbenik na Agronomskom fakultetu u kojem je za studente studija Bilinogojstvo sažeto gradivo iz stočarstva potrebno za stjecanje znanja za unapređivanje stočarske proizvodnje. Nije potrebno napominjati da će udžbenik olakšati polaganje ispita iz predmeta "Stočarstvo" i na taj način pridonijeti završetku studija u kraćem roku. Drugi važan poticaj za pisanje knjige "Stočarstvo" bio je nezadovoljavajuće stanje u stočarstvu u Hrvatskoj. Proizvodni rezultati koji se ostvaruju u stočarstvu u Hrvatskoj su niski i ne omogućavaju postizanje samodostatnosti u snabdijevanju građana vlastitim stočarskim proizvodima, kao i ostvarivanje ekonomičnosti bez koje nema konkurentnijeg plasmana na tržište. To je važno zbog ulaska Hrvatske u WTO (Svjetsku trgovinsku organizaciju), čiji su članovi i zemlje s najrazvijenijom, pa prema tome i jeftinom stočarskom proizvodnjom. Jeftiniji i kvalitetniji proizvodi iz uvoza mogu dovesti u još nepovoljniji položaj skupu domaću proizvodnju, koja je pretežito organizirana na obiteljskim gospodarstvima. Zbog toga je knjiga namijenjena i naprednijim uzgajateljima, kao i onima koji se namjeravaju baviti stočarstvom. Primjenom znanja koje je na jasan i razumljiv način izneseno u knjizi mogu se postići bolji proizvodni rezultati i ostvariti dobit, koja ne ovisi samo o prodajnoj cijeni mlijeka, prasadi, tovljenika, jaja i drugog, nego i o njihovoj godišnjoj proizvodnji po kravi, krmači, ovci, kokoši itd. U knjizi "STOČARSTVO" naglasak je stavljen na razmnožavanje, tehnološki proces proizvodnje, hranidbu i načine držanja pojedinih vrsta domaćih životinja. Bez znanja iz ovih područja ne može se postići optimalno iskorištavanje nasljedne osnove za količinu mlijeka, mesa, jaja i drugog. Zbog sveobuhvatnosti čimbenika od kojih ovise rezultati u stočarstvu knjiga može korisno poslužiti stručnjacima Hrvatske poljoprivredne savjetodavne službe da zajedno s uzgajateljima pronađu rezerve u proizvodnji mlijeka, mesa, jaja i na taj način pridonesu da stočarstvo zauzme ono mjesto u Europi koje mu i pripada s obzirom na objektivne mogućnosti za njegov razvoj u Hrvatskoj. Knjiga može poslužiti i veterinarima za stjecanje znanja potrebnog za provođenje učinkovite preventive, bez koje nema nižih troškova liječenja i dobrih rezultata u proizvodnji. U knjizi nije obuhvaćen uzgoj konja i krznaša, jer bi sadržaj knjige prešao okvire predviđene Nastavnim programom za studij "Bilinogojstva". Zainteresirane upućujemo na literaturu u kojoj su ove grane stočarstva detaljnije obrađene. Knjiga "STOČARSTVO" je nastala zajedničkom suradnjom nositelja predmeta "Stočarstvo" na studiju "Bilinogojstvo" i nastavnika koji predaju predmete iz "sitnog" stočarstva studentima na studiju "Stočarstvo" na Agronomskom fakultetu. U pisanju knjige uz brojnu literaturu autori su se služili i svojim višegodišnjim iskustvima, rezultatima vlastitih istraživanja, kao i saznanjima stečenim suradnjom sa agronomima i veterinarima na velikim farmama i uzgajateljima na obiteljskim gospodarstvima. Na korisnim savjetima na području hranidbe goveda zahvaljujemo se uvaženom kolegi doc. dr. sc. Darku Grbeši sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Zahvaljujemo kolegi Marušiću Mihovil, dipl. ing. polj. direktoru Stočarstva VUPIK-a "Vukovar" i gđi Mariji Toth Zvonarek sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu na izradi crteža i grafikona u poglavljima Govedarstvo i Svinjogojstvo, što je pridonijelo boljoj tehničkoj opremljenosti knjige. Zahvaljujemo se recenzentima prof. dr. sc. Ivanu Kneževiću s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Nikoli Stipiću sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu i prof. dr. sc. Tomislavu Balenoviću s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji su savjesno izvršili recenziju knjige i svojim savjetima pridonijeli da knjiga ima veću znanstvenu i stručnu vrijednost. Zahvaljujemo se prof. dr. sc. Vlatku Rupiću i Odboru za izdavačku djelatnost Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji su poduzeli sve da se u kratkom vremenu provede postupak na Sveučilištu neophodan za izdavanje ove knjige. Posebno se zahvaljujemo sponzorima, čiji je popis naveden na kraju knjige, bez čije financijske pomoći ne bi bilo moguće tiskati ovu knjigu. Svjesni smo činjenice da u knjizi nisu obuhvaćene sve najnovije znanstvene spoznaje i dostignuća iz područja stočarstva, što će biti dopunjeno u sljedećem izdanju ove knjige.

peradarstvo, kokoši, pilići, purani, patke, guske

nije evidentirano

engleski

Poultry production

nije evidentirano

poultry production, hens, chickens, turkeys, ducks, goose

nije evidentirano

Podaci o prilogu

513-627-x.

objavljeno

Podaci o knjizi

Stočarstvo

Uremović, Zvonimir

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2002.

953-6135-33-7

Povezanost rada

Šumarstvo