Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sadržaj kolesterola i kakvoća jaja kokoši hranjenih obrokom s dodatkom gljive Lentinus edodes (CROSBI ID 118659)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Mužic, Stjepan ; Janječić, Zlatko ; Mesarić, Marko ; Svalina, Krešimir Sadržaj kolesterola i kakvoća jaja kokoši hranjenih obrokom s dodatkom gljive Lentinus edodes // Stočarstvo, 59 (2005), 4; 271-279-x

Podaci o odgovornosti

Mužic, Stjepan ; Janječić, Zlatko ; Mesarić, Marko ; Svalina, Krešimir

hrvatski

Sadržaj kolesterola i kakvoća jaja kokoši hranjenih obrokom s dodatkom gljive Lentinus edodes

U pokušaju smanjenja sadržaja ukupnog kolesterola u jajima, tijekom šest tjedana tri skupine kokoši nesilica hranjene su hranom koja je sadržavala 3 % gljive Lentinus edodes, 20 % micelija iste gljive te kontrolnom hranom bez gljiva. Tijekom cijelog pokusa praćena je nesivost, masa jaja, čvrstoća ljuske, indeksi bjelanjka i žutanjka, Haugh jedinice svih snesenih jaja, kao i sadržaj kolesterola u žutanjcima reprezentativnog dijela jaja u svakom tjednu tretmana i u tjednu nakon tretmana. Rezultati su pokazali da plodno tijelo i micelij gljive Lentinus edodes u hrani kokoši nesilica nisu utjecali na značajnije promjene sadržaja ukupnog kolesterola u jajima, kao što nisu značajnije promijenili nesivost ni parametre kakvoće jaja tretiranih kokoši u odnosu na kontrolne.

kolesterol; kakvoća jaja; hranidba kokoši; Lentinus edodes

Rad je priopćen na VI. simpoziju "Peradarski dani 2005." s međunarodnim sudjelovanjem, Poreč, 11. do 14. svibnja 2005.

engleski

Cholesterol content and quality of eggs from hend fed feed mixture supplemented with Lentinus edodes mushooms

nije evidentirano

cholesterol; egg quality; layer feeding; Lentinus edodes

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59 (4)

2005.

271-279-x

objavljeno

0351-0832

Povezanost rada

Šumarstvo