Sadržaj kolesterola i kakvoća jaja kokoši hranjenih obrokom s dodatkom gljive Lentinus edodes (CROSBI ID 118659)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Mužic, Stjepan ; Janječić, Zlatko ; Mesarić, Marko ; Svalina, Krešimir
hrvatski
Sadržaj kolesterola i kakvoća jaja kokoši hranjenih obrokom s dodatkom gljive Lentinus edodes
U pokušaju smanjenja sadržaja ukupnog kolesterola u jajima, tijekom šest tjedana tri skupine kokoši nesilica hranjene su hranom koja je sadržavala 3 % gljive Lentinus edodes, 20 % micelija iste gljive te kontrolnom hranom bez gljiva. Tijekom cijelog pokusa praćena je nesivost, masa jaja, čvrstoća ljuske, indeksi bjelanjka i žutanjka, Haugh jedinice svih snesenih jaja, kao i sadržaj kolesterola u žutanjcima reprezentativnog dijela jaja u svakom tjednu tretmana i u tjednu nakon tretmana. Rezultati su pokazali da plodno tijelo i micelij gljive Lentinus edodes u hrani kokoši nesilica nisu utjecali na značajnije promjene sadržaja ukupnog kolesterola u jajima, kao što nisu značajnije promijenili nesivost ni parametre kakvoće jaja tretiranih kokoši u odnosu na kontrolne.
kolesterol; kakvoća jaja; hranidba kokoši; Lentinus edodes
Rad je priopćen na VI. simpoziju "Peradarski dani 2005." s međunarodnim sudjelovanjem, Poreč, 11. do 14. svibnja 2005.
engleski
Cholesterol content and quality of eggs from hend fed feed mixture supplemented with Lentinus edodes mushooms
nije evidentirano
cholesterol; egg quality; layer feeding; Lentinus edodes
nije evidentirano