Značaj higijenske kvalitete mlijeka u proizvodnji sira (CROSBI ID 512772)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Antunac, Neven
hrvatski
Značaj higijenske kvalitete mlijeka u proizvodnji sira
Proizvodnja kvalitetnog ovčjeg pa i svih ostalih vrsta sira, ovisi o kvaliteti mlijeka za sirenje, prije svega higijenskoj. U radu su navedene osnovne vrste ovčjih sireva koji se proizvode u Europi i mliječne pasmine ovaca. Higijenska kvaliteta mlijeka podrazumjeva ukupan broj mikroorganizama i somatskih stanica te su prikazani kriteriji koji su prihvaćeni u zemljama EU pa tako i u Hrvatskoj. U radu je prikazan dio rezultata istraživanja u okviru Projekta "Fiziološka granica broja somatskih stanica u dijagnozi mastitisa ovaca", a odnosi se na rezultate higijenske kvalitete mlijeka istočnofrizijskih ovaca i izolirane uzročnike mastitisa. Istaknut je utjecaj somatskih stanica na kvalitetu mlijeka i značaj proizvodnje higijenski kvalitetnog mlijeka.
(ovčje mlijeko; higijenska kvaliteta; sir; somatske stanice; mastitis
nije evidentirano
engleski
Importance of hygiene milk quality in cheese production.
nije evidentirano
Ewe milk; hygine quality; cheese; somatic cell; mastitis;
nije evidentirano
Podaci o prilogu
(41-58)-x.
2005.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik predavanja
Mr. Zdravko Barać
Zagreb: HLAD-Papirna konfekcija, Pluska
Podaci o skupu
Sedmo savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj
predavanje
13.10.2005-14.10.2005
Zadar, Hrvatska