Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

FT-IR I FT-RAMANOVI SPEKTRI U PROSUDBI SASTAVA MJEŠAVINA JESTIVIH ULJA (CROSBI ID 512749)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Allegretti Živčić, Vlasta ; Biljan, Tomislav ; Smolić, smolić ; Meić, Zlatko FT-IR I FT-RAMANOVI SPEKTRI U PROSUDBI SASTAVA MJEŠAVINA JESTIVIH ULJA // Knjiga sažetaka, XIX HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA, Opatija. 2005

Podaci o odgovornosti

Allegretti Živčić, Vlasta ; Biljan, Tomislav ; Smolić, smolić ; Meić, Zlatko

hrvatski

FT-IR I FT-RAMANOVI SPEKTRI U PROSUDBI SASTAVA MJEŠAVINA JESTIVIH ULJA

Vibracijska se spektroskopija sve više primjenjuje u analizi jestivih ulja i prehrambenih proizvoda koji ih sadrže kao jednu od glavnih komponenata. Od posebne su danas važnosti različita maslinova ulja, koja se na tržištu mogu pojaviti kao istinska maslinova ulja različitog podrijetla i preradbe, ili mješavine s različitim udjelima drugih nejestivih ili sjemenskih jestivih ulja. Analizi su podvrgnuta različita maslinova ulja, suncokretovo, repičino i sojino ulje, te neke njihove mješavine. Snimani su FT-IR spektri. Neke od mješavina imaju pomak u zabilježenim frekvencijama ovisan o sastavu. Istražen je utjecaj vremena miješanja ulja mikrovalnom kupelji na povišenje temperature i na pomak valnog broja nekih maksimuma. Odabrano je vrijeme miješanja od 5 minuta, gdje ne dolazi do pomaka maksimuma, a temperatura ostaje u granicama sobne. Ponovljivost mjerenja je u svim istraživanim mješavinama bila zadovoljavajuća. Ponajbolja linearna ovisnost promjene valnog broja osnovnog ulja o masenom udjelu dodanoga postignuta je za maksimum koji se pojavljuje oko 3005 do 3015 cm-1, što odgovara rastezanju veze =C-H. Istraživanje je provedeno i pri drugim valnim brojevima. Ta se informacija može dobro kombinirati s opažanjem postojanja razlika u izgledu spektara čistih uljnih komponenata i njihovih međusobnih mješavina u području nižih valnih brojeva (890-930 cm-1). Snimljeni su i FT-Ramanovi spektri svih navedenih sustava. U njima je također promatran pomak valnog broja u odnosu na sastav mješavina. Zbog kompleksnosti problematike određivanja pojedinih ulja u smjesama prišlo se kemometrijskoj obradi rezultata infracrvene i Ramanove spektroskopije. Napravljena je multivarijantna analiza, a najprikladnijom za kvantitativnu primjenu se pokazala PLS metoda. Dobiveni rezultati blisko su podudarni s onima dobivenim analizom infracrvenih spektara. Iako se vibracijska spektroskopija pokazala nedovoljno osjetljivom metodom za općenitu rutinsku analizu, dobiveni rezultati upućuju na mogućnost njezine primjene kako za kvalitativnu,

-

nije evidentirano

engleski

FT-IR AND FT-RAMAN SPECTRA IN THE ANALYSIS OF EDIBLE OILS MIXTURES

nije evidentirano

-

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2005.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka, XIX HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA, Opatija

Podaci o skupu

XIX Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

poster

24.04.2005-27.04.2005

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija