Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 224323

FT-IR I FT-RAMANOVI SPEKTRI U PROSUDBI SASTAVA MJEŠAVINA JESTIVIH ULJA


Allegretti Živčić, Vlasta; Biljan, Tomislav; Smolić, smolić; Meić, Zlatko
FT-IR I FT-RAMANOVI SPEKTRI U PROSUDBI SASTAVA MJEŠAVINA JESTIVIH ULJA // Knjiga sažetaka, XIX HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA, Opatija
Opatija, Hrvatska, 2005. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 224323 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
FT-IR I FT-RAMANOVI SPEKTRI U PROSUDBI SASTAVA MJEŠAVINA JESTIVIH ULJA
(FT-IR AND FT-RAMAN SPECTRA IN THE ANALYSIS OF EDIBLE OILS MIXTURES)

Autori
Allegretti Živčić, Vlasta ; Biljan, Tomislav ; Smolić, smolić ; Meić, Zlatko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka, XIX HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA, Opatija / - , 2005

Skup
XIX HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.-27.04.2005

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
-

Sažetak
Vibracijska se spektroskopija sve više primjenjuje u analizi jestivih ulja i prehrambenih proizvoda koji ih sadrže kao jednu od glavnih komponenata. Od posebne su danas važnosti različita maslinova ulja, koja se na tržištu mogu pojaviti kao istinska maslinova ulja različitog podrijetla i preradbe, ili mješavine s različitim udjelima drugih nejestivih ili sjemenskih jestivih ulja. Analizi su podvrgnuta različita maslinova ulja, suncokretovo, repičino i sojino ulje, te neke njihove mješavine. Snimani su FT-IR spektri. Neke od mješavina imaju pomak u zabilježenim frekvencijama ovisan o sastavu. Istražen je utjecaj vremena miješanja ulja mikrovalnom kupelji na povišenje temperature i na pomak valnog broja nekih maksimuma. Odabrano je vrijeme miješanja od 5 minuta, gdje ne dolazi do pomaka maksimuma, a temperatura ostaje u granicama sobne. Ponovljivost mjerenja je u svim istraživanim mješavinama bila zadovoljavajuća. Ponajbolja linearna ovisnost promjene valnog broja osnovnog ulja o masenom udjelu dodanoga postignuta je za maksimum koji se pojavljuje oko 3005 do 3015 cm-1, što odgovara rastezanju veze =C-H. Istraživanje je provedeno i pri drugim valnim brojevima. Ta se informacija može dobro kombinirati s opažanjem postojanja razlika u izgledu spektara čistih uljnih komponenata i njihovih međusobnih mješavina u području nižih valnih brojeva (890-930 cm-1). Snimljeni su i FT-Ramanovi spektri svih navedenih sustava. U njima je također promatran pomak valnog broja u odnosu na sastav mješavina. Zbog kompleksnosti problematike određivanja pojedinih ulja u smjesama prišlo se kemometrijskoj obradi rezultata infracrvene i Ramanove spektroskopije. Napravljena je multivarijantna analiza, a najprikladnijom za kvantitativnu primjenu se pokazala PLS metoda. Dobiveni rezultati blisko su podudarni s onima dobivenim analizom infracrvenih spektara. Iako se vibracijska spektroskopija pokazala nedovoljno osjetljivom metodom za općenitu rutinsku analizu, dobiveni rezultati upućuju na mogućnost njezine primjene kako za kvalitativnu,

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0119641

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Allegretti Živčić, Vlasta; Biljan, Tomislav; Smolić, smolić; Meić, Zlatko
FT-IR I FT-RAMANOVI SPEKTRI U PROSUDBI SASTAVA MJEŠAVINA JESTIVIH ULJA // Knjiga sažetaka, XIX HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA, Opatija
Opatija, Hrvatska, 2005. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Allegretti Živčić, V., Biljan, T., Smolić, s. & Meić, Z. (2005) FT-IR I FT-RAMANOVI SPEKTRI U PROSUDBI SASTAVA MJEŠAVINA JESTIVIH ULJA. U: Knjiga sažetaka, XIX HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA, Opatija.
@article{article, author = {Allegretti \v{Z}iv\v{c}i\'{c}, Vlasta and Biljan, Tomislav and Smoli\'{c}, smoli\'{c} and Mei\'{c}, Zlatko}, year = {2005}, keywords = {-}, title = {FT-IR I FT-RAMANOVI SPEKTRI U PROSUDBI SASTAVA MJE\v{S}AVINA JESTIVIH ULJA}, keyword = {-}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Allegretti \v{Z}iv\v{c}i\'{c}, Vlasta and Biljan, Tomislav and Smoli\'{c}, smoli\'{c} and Mei\'{c}, Zlatko}, year = {2005}, keywords = {-}, title = {FT-IR AND FT-RAMAN SPECTRA IN THE ANALYSIS OF EDIBLE OILS MIXTURES}, keyword = {-}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font