Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prerada krmiva (CROSBI ID 32023)

Prilog u knjizi | stručni rad

Grbeša, Darko : Grbeša, Silvana Prerada krmiva // Priručnik o proizvodnji i upotrebi stočne hrane - krme / Dumanovski, Franjo : Milas, Zdenko (ur.). Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2004. str. 221-258-x

Podaci o odgovornosti

Grbeša, Darko : Grbeša, Silvana

hrvatski

Prerada krmiva

Sirovine za izradu krmnih smjesa podvrgnute su brojnim i raznovrsnim načinima prerade kojima je cilj promijeniti ih na takav način da se iz njih izvuče najveća moguća hranjiva vrijednost, a time i dobit. Mljevenja je najstariji i najučinkovitiji način prerade krepkih krmiva, a cilj mu je smanjenje krupnoće čestica radi (1) povećanja probavljivosti preko povećanja dodirne površine hrane s probavnim enzimima i razaranja zaštitnih ovojnica zrna i granula škroba, (2) lakšeg rukovanja mljevenim sirovinama nego cijelim zrnom, (3) postizanja odgovarajuće veličine koja omogućuje dobru izmiješanost-homogenost smjese kao i (4) povećanja peletabilnosti sirovina i kakvoće peleta te (5) uništavanja klijavost korova i aktivnosti patogenih mikroorganizama. Metode obrade su: mikornizacija, kokičanje, prženje, ekstrudiranje (želatinizacija), ekspadandiranje, kuhanje, flekičanje, peletiranje, dodavanje vode (zaparavanje, kvašenje i rekonstitucija), kiselina i lužina. Tretiranja žitarica toplinom i pritiskom poveća probavljivosti škroba, ali se time povećava i brzina probave koja može dovesti do acidoza. Hidrotermičko tretiranje povisuje hranjivost kukuruza i siraka u hranidbi visoko proizvodnih goveda. Među tretmanima žitarica najbolji učinak na proizvodnju mlijeka i energetsku vrijednost za junadi ima flekičanje kukuruza. Telad je radi brzog razvoja volumena buraga i veličine resica u buragu najbolje hraniti teksturiranim ili müsli starterom u kojemu su žitarice valjane i melasirane. Žitarice kojima se hrane ovce ne treba mljeti niti hidrotermički preraditi, osim kada se hrane sa krmnim smjesama i silažom trava. Žitarice kojima se hrane treba preraditi tako da se što veći dio škrob probavi u tankom crijevu. U hranidbi svinja brašnastom hranom koristi se finoća meljave od 400-600 μ m. Mikronizacija s flekičanjem je najbolji način prerade žitarica za tov svinja. Perad rado jede srednje (0, 7-1, 9 mm) krupno oblo i ujednačeno mljevene čestice žitarica, a jedino peletiranje cijele krmne smjese značajnije poboljšava proizvodna svojstva pilića u tovu. Brojne i raznovrsne antinutritivne tvari su sastojci proteinskih biljnih krmiva, naročito mahunarki i kupusnjača koje su odličan izvor aminokiselina. Ovdje se spominju samo one (1) koje znatnije djeluju na proizvodne rezultate životinje i (2) koje se mogu inaktivirati preradom krmiva. Među antinutritivne tvari ubrajamo: inhibitore proteaza (tripsin, kimotripsin i α -amilaza inhibitori), lektini, tanini, antigeni proteini, estrogeni, flatulinske tvari, antivitamini, glukozinolati i fitati. Učinci hidrotermičkih tretmana na neutralizaciju antinutritivnih tvari proteinskih krmiva uz istovremeno održanje ili povećanje njihove hranjivosti vrlo ovise o adekvatnosti primijenjenih parametara tretmana. Ekstrudiranje najučinkovitije inaktivira većinu antinutritivnih tvari i povisuje probavljivost leguminoza. Ekstrakcija ulja kemijskim sredstvima i pritiskom razara najveći dio prisutnih antinutritivnih tvari u uljaricama. Cijele zrno leguminoza se treba hidrotermički obraditi radi neutralizacije prisutnih antinutritivnih tvari.

Metode prerade žitarica i leguminoza, antinutritivne tvari, učinci na hranjivost za krave, tovnu junad, svinje i perad

nije evidentirano

engleski

Feeds processing

nije evidentirano

Methods of cereal and legumes grain processing, antinutritional factors, effects on nutritive value for dairy and beef cattle, swine, poultry

nije evidentirano

Podaci o prilogu

221-258-x.

objavljeno

Podaci o knjizi

Priručnik o proizvodnji i upotrebi stočne hrane - krme

Dumanovski, Franjo : Milas, Zdenko

Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo

2004.

953-6485-14-1

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)