Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 224004

Razlike između djece hrvača i nesportaša u dobi od 12 godina u nekim antropološkim obilježjima


Pekas, Damir; Sertić, Hrvoje; Marić, Josip; Cvetković, Čedomir
Razlike između djece hrvača i nesportaša u dobi od 12 godina u nekim antropološkim obilježjima // 14. ljetna škola kineziologa Republike Hrvatske "Informatizacija u područjima edukacije, sporta i sportske rekreacije : zbornik radova / Delija, Krešimir (ur.).
Zagreb: Hrvatski kineziološki savez, 2005. str. 108-113 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Razlike između djece hrvača i nesportaša u dobi od 12 godina u nekim antropološkim obilježjima
(Differences between twelve year oldwrestlers and non-sportsmen boys in some anthropological characteristics)

Autori
Pekas, Damir ; Sertić, Hrvoje ; Marić, Josip ; Cvetković, Čedomir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
14. ljetna škola kineziologa Republike Hrvatske "Informatizacija u područjima edukacije, sporta i sportske rekreacije : zbornik radova / Delija, Krešimir - Zagreb : Hrvatski kineziološki savez, 2005, 108-113

ISBN
9539508207

Skup
Ljetna škola kineziologa Republike Hrvatske (14 ; 2005)

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 21.-25.06.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Hrvači; Nesportaši; Antropološke karakteristike
(Wrestlers; Non-sportsmen; Anthropological characteristics)

Sažetak
U ovom radu uspoređena su neka antropološka obilježja dječaka hrvača i dječaka nesportaša. Dječaci hrvači postigli su bolje rezultate u gotovo svim testiranim varijablama, što se može objasniti većim brojem sati vježbanja te pravilno planiranim i programiranim trenažnim operatorima. Još jednom je potvrđena teza o visokokvalitetnom i pozitivnom utjecaju hrvanja na antropološki status djece, te ga se može preporučiti kao izuzetno koristan sadržaj za razvoj velikog broja sposobnosti djece u ovoj osjetljivoj fazi rasta i razvoja. Posebno treba naglasiti utjecaj na pozitivan odnos kožnih nabora i opsega kod dječaka hrvača. Kod dječaka hrvača zabilježeni su manji nabori (13, 522) i veći opsezi (22, 445) u odnosu na nabore (14, 544) i opsege nesportaša (22, 014), što govori u prilog pozitivnoj kompoziciji tijela kod mladih hrvača. Da bi se osigurao pravilan i skladan razvoj svih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti djece, moramo osigurati veći broj nastavnih sati tjelesne i zdravstvene kulture te pravilno planiran i programiran dopunski rad unutar univerzalnih sportskih škola, kako hrvanja, tako i drugih sportova. Vidljivo je da hrvanje utječe na brži razvoj širokog spektra motoričkih te funkcionalnih sposobnosti. Iz prethodnih konstatacija nameće se zaključak da je hrvanjem i hrvačkim sportovima moguće pozitivno već i kod utjecati na kompletan antropološki status mlađih dobnih skupina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0034214

Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb