Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 223988

Razlike u nekim antropološkim obilježjima između dvanaestogodišnjih džudaša i hrvača


Budinšćak, Mladen; Segedi, Ivan; Baić, Mario; Sertić, Hrvoje
Razlike u nekim antropološkim obilježjima između dvanaestogodišnjih džudaša i hrvača // Informatizacija u područjima edukacije, sporta i sportske rekreacije : zbornik radova / Findak, Vladimir (ur.).
Zagreb: Hrvatski kineziološki savez, 2005. str. 83-87 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Razlike u nekim antropološkim obilježjima između dvanaestogodišnjih džudaša i hrvača
(Differences between twelve year old judokas and wrestlers in some anthropological characteristics)

Autori
Budinšćak, Mladen ; Segedi, Ivan ; Baić, Mario ; Sertić, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Informatizacija u područjima edukacije, sporta i sportske rekreacije : zbornik radova / Findak, Vladimir - Zagreb : Hrvatski kineziološki savez, 2005, 83-87

ISBN
953-95082-0-7

Skup
14. ljetna škola kineziologa Republike Hrvatske

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 21.-25. lipnja 2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Judaši ; Hrvači ; Antropološke karakteristike
(Judokas ; Wrestlers ; Anthropological characteristics)

Sažetak
U ovom radu uspoređena su neka antropološka obilježja dječaka džudaša i dječaka hrvača u dobi od 12 godina (± ; ; 6 mjeseci). Pod utjecajem sustavnog i dugotrajnog treninga događaju se značajne adaptacijske morfološke i funkcionalne promjene. Dječaci džudaši imaju bolje rezultate u varijablama za procjenu motoričkih sposobnosti koordinacije (koraci u stranu), fleksibilnosti (pretklon raznožno) i repetitivne snage (pretklon trupa i bacanje+2 skleka). Dječaci hrvači imaju bolje rezultate u varijablama za procjenu motoričkih sposobnosti statičke snage (izdržaj u visu zgibom) i brzine pokreta (taping rukom). Dobivene statistički značajne razlike objašnjavaju se specifičnostima svakog pojedinog navedenog sporta. U džudu se koriste i nožne tehnike, a sudačka pravila i karakteristike borbe su takva da potiču dinamična neprestana kretanja koja služe za pripremu tehnika bacanja. Za razliku od džuda u hrvanju klasičnim načinom nema nožnih tehnika, tako da je i sam trenažni proces usmjeren na razvoj snage i brzine pokreta ruku, koje omogućuju uspješno izvođenja tehnika klasičnog načina hrvanja, čak i iz statičkih pozicija nogu. Rezultati također upućuju na zaključak da bi hrvači morali više pažnje posvetiti vježbama repetitivne snage trupa, a da bi džudaši u svojim treninzima mogli uspješno koristiti vježbe tipa "zavlačenje ruku", kao dopunu vježbama za razvoj snage i brzine frekvencije pokreta ruku. Hrvači za razliku od džudaša imaju kraći trenažni staž, a po svojim rezultatima motoričkih sposobnosti su u nekim testovima vrlo blizu džudašima, dok u nekim testovima postižu i bolje rezultate. Navedeno upućuje da su treninzi hrvača koji se provode za ovu dobnu skupinu usmjereni ka razvoju testiranih motoričkih sposobnosti, te da je vrlo vjerojatno provođena i bolja selekcija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kineziologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0034214

Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb