Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj procesnih parametara na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa (CROSBI ID 512553)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Bucić, Ana ; Tomas, Srećko ; Planinić, Mirela ; Bilić, Mate ; Velić, Darko Utjecaj procesnih parametara na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa // Knjiga sažetaka XIX. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Škare, Danko (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2005. str. 309-x

Podaci o odgovornosti

Bucić, Ana ; Tomas, Srećko ; Planinić, Mirela ; Bilić, Mate ; Velić, Darko

hrvatski

Utjecaj procesnih parametara na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa

Cilj ovog rada je utvrđivanje utjecaja temperature i omjera kruto-tekuće na prinos ekstrakcije polifenola, te utjecaj veličine čestica na kinetiku ekstrakcije polifenola iz sjemenki grožđa koje su zaostale kao otpadni produkt u proizvodnji bijelog vina. Ekstrakcija polifenola iz usitnjenih sjemenki grožđa provođena je s 50%-tnom vodenom otopinom etanola na različitim temperaturama ((25, 40, 50, 60, 70, 80) °C) i s različitim omjerima sjemenke-otapalo ((10, 20, 30, 40) ml/g). Kinetika ekstrakcije polifenola praćena je na četiri klase veličina čestica: (0, 125-0, 16) mm, (0, 16-0, 4) mm, (0, 4-0, 63) mm i čestice >0, 63 mm. Koncentracija ukupnih polifenola određena je spektrofotometrijski pomoću Folin-Ciocalteu-ovog reagensa. Galna kiselina korištena je kao standard te je koncentracija ukupnih ekstrahiranih polifenola izražena u ekvivalentima galne kiseline (mg GAE/g sjemenki grožđa). Eksperimentalni podaci aproksimirani su matematičkim modelom koji dobro opisuje kinetiku ekstrakcije i daje mogućnost izračunavanja inicijalne brzine i dosega ekstrakcije u odnosu na veličinu čestica. Dobiveni rezultati pokazuju da koncentracija ukupnih ekstrahiranih polifenola raste s povišenjem temperature i povećanjem omjera kruto-tekuće, a smanjenjem veličine čestica povećava se inicijalna brzina ekstrakcije kao i koncentracija ukupnih ekstrahiranih polifenola.

sjemenke grožđa; 50%-tna vodena otopina etanola; ekstrakcija kruto-tekuće; omjer kruto-tekuće; ukupni polifenoli; temperatura ekstrakcije; veličina čestica

nije evidentirano

engleski

Influence of the process parameters on the extraction of total polyphenols from grape seeds

nije evidentirano

grape seeds; 50% aqueous ethanol; solid-liquid extraction; solid-liquid ratio; total polyphenols; extraction temperatures; particle size

nije evidentirano

Podaci o prilogu

309-x.

2005.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Škare, Danko

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo

Podaci o skupu

XIX Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

poster

24.04.2005-27.04.2005

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija