Utjecaj procesnih parametara na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa (CROSBI ID 512553)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Bucić, Ana ; Tomas, Srećko ; Planinić, Mirela ; Bilić, Mate ; Velić, Darko
hrvatski
Utjecaj procesnih parametara na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa
Cilj ovog rada je utvrđivanje utjecaja temperature i omjera kruto-tekuće na prinos ekstrakcije polifenola, te utjecaj veličine čestica na kinetiku ekstrakcije polifenola iz sjemenki grožđa koje su zaostale kao otpadni produkt u proizvodnji bijelog vina. Ekstrakcija polifenola iz usitnjenih sjemenki grožđa provođena je s 50%-tnom vodenom otopinom etanola na različitim temperaturama ((25, 40, 50, 60, 70, 80) °C) i s različitim omjerima sjemenke-otapalo ((10, 20, 30, 40) ml/g). Kinetika ekstrakcije polifenola praćena je na četiri klase veličina čestica: (0, 125-0, 16) mm, (0, 16-0, 4) mm, (0, 4-0, 63) mm i čestice >0, 63 mm. Koncentracija ukupnih polifenola određena je spektrofotometrijski pomoću Folin-Ciocalteu-ovog reagensa. Galna kiselina korištena je kao standard te je koncentracija ukupnih ekstrahiranih polifenola izražena u ekvivalentima galne kiseline (mg GAE/g sjemenki grožđa). Eksperimentalni podaci aproksimirani su matematičkim modelom koji dobro opisuje kinetiku ekstrakcije i daje mogućnost izračunavanja inicijalne brzine i dosega ekstrakcije u odnosu na veličinu čestica. Dobiveni rezultati pokazuju da koncentracija ukupnih ekstrahiranih polifenola raste s povišenjem temperature i povećanjem omjera kruto-tekuće, a smanjenjem veličine čestica povećava se inicijalna brzina ekstrakcije kao i koncentracija ukupnih ekstrahiranih polifenola.
sjemenke grožđa; 50%-tna vodena otopina etanola; ekstrakcija kruto-tekuće; omjer kruto-tekuće; ukupni polifenoli; temperatura ekstrakcije; veličina čestica
nije evidentirano
engleski
Influence of the process parameters on the extraction of total polyphenols from grape seeds
nije evidentirano
grape seeds; 50% aqueous ethanol; solid-liquid extraction; solid-liquid ratio; total polyphenols; extraction temperatures; particle size
nije evidentirano
Podaci o prilogu
309-x.
2005.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Škare, Danko
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo
Podaci o skupu
XIX Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
poster
24.04.2005-27.04.2005
Opatija, Hrvatska