Utjecaj procesnih parametara na kruto-tekuću ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa (CROSBI ID 342777)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Smrček, Ina
Tomas, Srećko
hrvatski
Utjecaj procesnih parametara na kruto-tekuću ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa
U ovom je radu ispitivan utjecaj temperature na prinos ekstrakcije na temperaturama 25 °C, 40 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C, 80 °C i pri omjeru sjemenke-70%-tni etanol (R) 40 ml/g. Kinetika ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki mješavine bijelog grožđa 70%-tnim etanolom praćena je na prethodno navedenim temperaturama na dvije klase veličine čestica (>0, 63) mm i (0, 16-0, 4) mm kroz 200 minuta. Nakon utvrđivanja najboljih uvjeta ekstrakcije ukupnih polifenola za provedeni eksperiment, ispitan je i utjecaj različitih sorti: Frankovke, Portugizca i Graševine na prinos ekstrakcije. Proces je praćen kroz 40, 120 i 200 minuta. Za određivanje koncentracije ukupnih polifenola u ekstraktu korištena je Folin-Ciocalteau-ova spektrofotometrijska metoda. Za obradu eksperimentalnih podataka ekstrakcije korišten je neeksponencijalni dvoparametarski matematički model (modificirani Pelegov model) koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima. Rezultati su pokazali da su povišenjem temperature i smanjenjem veličine čestica povećava brzina ekstrakcije i koncentracija ekstraktibilnih ukupnih polifenola, te da različite sorte vinove loze imaju različit prinos ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa.
sjemenke grožđa; 70%-tna vodena otopina etanola; ekstrakcija kruto-tekuće; ukupni polifenoli; temperatura ekstrakcije; veličina čestica; sortne vrste vinove loze
nije evidentirano
engleski
Influence of process parameters on the solid-liquid extraction of total polyphenols from grape seeds
nije evidentirano
grape seeds; 70% aqueous ethanol; solid-liquid extraction; total polyphenols; extraction temperatures; particle size; wine species
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
20.07.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek