Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj procesnih parametara na kruto-tekuću ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa (CROSBI ID 342777)

Ocjenski rad | diplomski rad

Smrček, Ina Utjecaj procesnih parametara na kruto-tekuću ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa / Tomas, Srećko (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2005

Podaci o odgovornosti

Smrček, Ina

Tomas, Srećko

hrvatski

Utjecaj procesnih parametara na kruto-tekuću ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa

U ovom je radu ispitivan utjecaj temperature na prinos ekstrakcije na temperaturama 25 °C, 40 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C, 80 °C i pri omjeru sjemenke-70%-tni etanol (R) 40 ml/g. Kinetika ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki mješavine bijelog grožđa 70%-tnim etanolom praćena je na prethodno navedenim temperaturama na dvije klase veličine čestica (>0, 63) mm i (0, 16-0, 4) mm kroz 200 minuta. Nakon utvrđivanja najboljih uvjeta ekstrakcije ukupnih polifenola za provedeni eksperiment, ispitan je i utjecaj različitih sorti: Frankovke, Portugizca i Graševine na prinos ekstrakcije. Proces je praćen kroz 40, 120 i 200 minuta. Za određivanje koncentracije ukupnih polifenola u ekstraktu korištena je Folin-Ciocalteau-ova spektrofotometrijska metoda. Za obradu eksperimentalnih podataka ekstrakcije korišten je neeksponencijalni dvoparametarski matematički model (modificirani Pelegov model) koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima. Rezultati su pokazali da su povišenjem temperature i smanjenjem veličine čestica povećava brzina ekstrakcije i koncentracija ekstraktibilnih ukupnih polifenola, te da različite sorte vinove loze imaju različit prinos ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa.

sjemenke grožđa; 70%-tna vodena otopina etanola; ekstrakcija kruto-tekuće; ukupni polifenoli; temperatura ekstrakcije; veličina čestica; sortne vrste vinove loze

nije evidentirano

engleski

Influence of process parameters on the solid-liquid extraction of total polyphenols from grape seeds

nije evidentirano

grape seeds; 70% aqueous ethanol; solid-liquid extraction; total polyphenols; extraction temperatures; particle size; wine species

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

20.07.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija