Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 222646

Genetska podloga posttraumatskog stresnog poremećaja


Muck-Šeler, Dorotea; Pivac, Nela; Mustapić, Maja; Deželjin, Martina; Kozarić-Kovačić, Dragica
Genetska podloga posttraumatskog stresnog poremećaja // Zbornik sažetaka - Drugi hrvatski kongres vojne medicine / Milas, Zoran (ur.).
Zagreb: Gipa d.o.o. Zagreb, 2005. str. 114-114 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 222646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Genetska podloga posttraumatskog stresnog poremećaja
(Genetic basis of posttraumatic stress disorder)

Autori
Muck-Šeler, Dorotea ; Pivac, Nela ; Mustapić, Maja ; Deželjin, Martina ; Kozarić-Kovačić, Dragica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka - Drugi hrvatski kongres vojne medicine / Milas, Zoran - Zagreb : Gipa d.o.o. Zagreb, 2005, 114-114

Skup
Drugi hrvatski kongres vojne medicine s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20-22.10.2005

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
dopamin-beta-hidroksilaza; monoaminooksidaza; aktivnost enzima; polimorfizam;
(dopamine-beta-hydroxylase; monoamine oxsidase; aactivity of the enzyme; polymorphismm;)

Sažetak
Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) se javlja u osoba izloženih izrazito stresnom događaju (prirodne katastrofe, rat, seksualno zlostavljanje). U patologiju PTSP-a su uključeni neurohormonski i hormonski medijatori reakcije organizma na stres, te neurotransmiterski sustavi: noradrenergični, dopaminski, serotonergični, glutamatergični, GABA-ergični i endogeno-opioidni. Istraživanja provedena među blizancima i unutar obitelji oboljelih od PTSP-a su pokazala da postoje nasljedni faktori koji određuju sklonost pojavi PTSP-a nakon izlaganja traumi. U osoba oboljelih od PTSP-a pronađeno je povećano izlučivanje kateholamina u urinu, povišena koncentracija noradrenalina u CNS-u, te povećana koncentracija dopamina u plazmi, što upućuje na povećanu aktivnost i osjetljivost kateholaminergičnog sustava. Dopamin-beta-hidroksilaza (DbH) je enzim odgovoran za sintezu noradrenalina iz dopamina, koji se nalazi u sinaptičkim mjehurićima noradrenergičnih živčanih završetaka, a otpušta se u sinaptičku pukotinu zajedno s noradrenalinom. Aktivnost DbH u plazmi je stabilna karakteristika svakog pojedinca. Aktivnost enzima povezana je s – 1021 CT polimorfizmom DBH gena, pri čemu se – 1021T alel povezuje sa smanjenom aktivnošću, a – 1021C alel s povišenom aktivnošću enzima u plazmi. U našim istraživanjima genetske osnove PTSP-a, pokazali smo podjednaku distribuciju genotipova (CC, CT, TT) DBH gena u oboljelih od PTSP-a, zdravih osoba i ratnih veterana koji nisu obolujeli od PTSP, odnosno da ne postoji statistički značajna razlika u učestalosti recesivnog – 1021T alela između skupina. Naši preliminarni rezultati nisu potvrdili pretpostavke da bi povećana učestalost CC genotipa, odnosno povećana aktivnost D H, predstavljala faktor rizika za pojavu PTSP. Poznato je da regulatorna regija DBH gena sadrži dio osjetljiv na glukokortikoide. Budući da se PTSP povezuje s promjenama u aktivnosti osovine HPA, glukokortikoidi bi mogli utjecati na ekspresiju i na aktivnost D H. U literaturi se mogu naći podaci o sniženoj aktivnosti D H u ovisnika o alkoholu i oboljelih od psihotične unipolarne depresije, koja se nije mogla povezati s – 1021CT polimorfizmom DBH gena. Zbog toga se pretpostavlja da postoji još neki, do sada nepoznati polimorfizam DBH gena, koji bi mogao biti odgovoran za regulaciju aktivnosti D H. Odredili smo i aktivnost trombocitne monoaminooksidaze (MAO) i povezanost s pojavom G i A alela gena za MAO-B u oboljelih od PTSP-a i u zdravoj kontroli. Ustanovili smo da genotip MAO-B nije povezan s aktivnošću enzima. Preliminarni rezultati su pokazali da ne postoji razlika u frekvenciji pojavljivanja G alela i A alela gena za MAO-B u zdravih osoba i oboljelih od PTSP.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0098088

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Klinička bolnica "Dubrava"

Citiraj ovu publikaciju

Muck-Šeler, Dorotea; Pivac, Nela; Mustapić, Maja; Deželjin, Martina; Kozarić-Kovačić, Dragica
Genetska podloga posttraumatskog stresnog poremećaja // Zbornik sažetaka - Drugi hrvatski kongres vojne medicine / Milas, Zoran (ur.).
Zagreb: Gipa d.o.o. Zagreb, 2005. str. 114-114 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Muck-Šeler, D., Pivac, N., Mustapić, M., Deželjin, M. & Kozarić-Kovačić, D. (2005) Genetska podloga posttraumatskog stresnog poremećaja. U: Milas, Z. (ur.)Zbornik sažetaka - Drugi hrvatski kongres vojne medicine.
@article{article, editor = {Milas, Z.}, year = {2005}, pages = {114-114}, keywords = {dopamine-beta-hydroxylase, monoamine oxsidase, aactivity of the enzyme, polymorphismm, }, title = {Genetic basis of posttraumatic stress disorder}, keyword = {dopamine-beta-hydroxylase, monoamine oxsidase, aactivity of the enzyme, polymorphismm, }, publisher = {Gipa d.o.o. Zagreb}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font