Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak levamisola na T-limfocite u ilealnim Peyerovim pločama odbite prasadi pokusno cijepljene protiv kolibaciloze (CROSBI ID 757100)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Nikolaus, Željka (mentor: Božić Frane) Učinak levamisola na T-limfocite u ilealnim Peyerovim pločama odbite prasadi pokusno cijepljene protiv kolibaciloze // Veterinarski fakultet. 2005.

Podaci o odgovornosti

Nikolaus, Željka (mentor: Božić Frane)

hrvatski

Učinak levamisola na T-limfocite u ilealnim Peyerovim pločama odbite prasadi pokusno cijepljene protiv kolibaciloze

Istražen je učinak imunomodulacijskog učinaka levamisola u odbite prasadi pokusno cijepljene protiv kolibaciloze na regrutiranje i aktivaciju T-limfocita u ilealnim Peyerovim pločama protočnom citometrijom i imnuohistokemijski. Cijepljena prasad ne tretirana levamisolom poslužena je kao kontrola. Rezultati kvantitativne analize stanica izdvojenih iz Peyerovih ploča pokusne skupine prasadi pokazali su statistički značajan porast broja CD3+ i CD6+ T-limfocita. Ti su rezultati potvrđeni imunohistokemijski. Osim toga imunohistokemijski je utvrđeno da su CD3+ i CD6+ T-limfociti smješteni u folikulima ilealnih Peyerovih ploča pokusne skupine prasadi za razliku od kontrolne skupine. U kontrolnoj skupini CD6+ T-limfociti nisu utvrđeni, a CD3+ T-limfociti bili su smješteni uglavnom u interfolikularnom području. Polučeni rezultati ukazuju na to da levamisol djeluje sinegijski s pokusnim cijepivom protiv kolibaciloze odbite prasadi u poticanju stanične imunosti u ilealnim Peyerovim pločama, primarnom limfnom organu u kojem nastaju B-limfociti.

levamisol; kolibaciloza; odbita prasad; ilealne Peyerove ploče; T-limfociti

-

engleski

Effect of levamisole on ileal Peyer's patch T-lymphocytes in weaned pigs experimentally vaccinated against colibacillosis

nije evidentirano

levamisol; colibacillosis; weaned pigs; ileal Peyer`s patches; T-lymphocites

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Veterinarski fakultet

2005.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Veterinarska medicina