Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih (CROSBI ID 342685)

Ocjenski rad | diplomski rad

Županić, Barbara Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih / Kereša, Snježana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2003

Podaci o odgovornosti

Županić, Barbara

Kereša, Snježana

hrvatski

Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih

U radu su opisane najčešće korištene metode genetičkih transformacija biljaka – transformacija bakterijom Agrobacterium tumefaciens (indirektan prijenos fragmenata DNA) i tehnika bombardiranja česticama (direktan prijenos). Dan je pregled agronomskih svojstava i svojstava kvalitete poljoprivrednih biljaka izmjenjenih genetičkim transformacijama, navedeni su transgeni za svako svojstvo i novonastali spojevi. Navedene su genetički modificirane povrćarske, ratarske i ostale kulture s odobrenjem za komercijalni uzgoj, a uz pojedinu kulturu nalaze se podaci o modificiranom svojstvu, transgenima i državama u kojima se te kulture uzgajaju. Opisane su najznačajnije metode detekcije GM usjeva i hrane od njih s osvrtom na aktualne mogućnosti i ograničenja te buduće potrebe i smjernice. Navedene su potencijalne opasnoti GM usjeva i hrane od njih na ljudsko zdravlje i okoliš s mogućim riješenjem potencijalnih problema. Na kraju je razrađena teza o dosezima genetičkih trensformacija u odnosu na klasično oplemenjivanje.

genetičke modifikacije biljaka; agronomska svojstva; svojstva kvalitete

nije evidentirano

engleski

Advantages, possibilities and risk assessment of GM crops and food

nije evidentirano

genetic modification of plants; agronomic traits; quality traits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

22.12.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija