Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih (CROSBI ID 342685)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Županić, Barbara
Kereša, Snježana
hrvatski
Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih
U radu su opisane najčešće korištene metode genetičkih transformacija biljaka – transformacija bakterijom Agrobacterium tumefaciens (indirektan prijenos fragmenata DNA) i tehnika bombardiranja česticama (direktan prijenos). Dan je pregled agronomskih svojstava i svojstava kvalitete poljoprivrednih biljaka izmjenjenih genetičkim transformacijama, navedeni su transgeni za svako svojstvo i novonastali spojevi. Navedene su genetički modificirane povrćarske, ratarske i ostale kulture s odobrenjem za komercijalni uzgoj, a uz pojedinu kulturu nalaze se podaci o modificiranom svojstvu, transgenima i državama u kojima se te kulture uzgajaju. Opisane su najznačajnije metode detekcije GM usjeva i hrane od njih s osvrtom na aktualne mogućnosti i ograničenja te buduće potrebe i smjernice. Navedene su potencijalne opasnoti GM usjeva i hrane od njih na ljudsko zdravlje i okoliš s mogućim riješenjem potencijalnih problema. Na kraju je razrađena teza o dosezima genetičkih trensformacija u odnosu na klasično oplemenjivanje.
genetičke modifikacije biljaka; agronomska svojstva; svojstva kvalitete
nije evidentirano
engleski
Advantages, possibilities and risk assessment of GM crops and food
nije evidentirano
genetic modification of plants; agronomic traits; quality traits
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
22.12.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb