Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 22121

Primjena ICP-emisijske i AA-spektrometrije kod analize teških metala u okolišu


Dobrinić, Julijan; Kunić, Marija
Primjena ICP-emisijske i AA-spektrometrije kod analize teških metala u okolišu // Zbornik radova / 9. Ružičkini dani, Vukovar, 18. i 19. lipnja 1998. / Bošnjak, Marijan ; Janović, Zvonimir ; Vasić-Rački, Đurđa (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 1998. str. 155-155 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Primjena ICP-emisijske i AA-spektrometrije kod analize teških metala u okolišu
(Applying of ICP and AAS Analitical Method by Analysis of Heavy Metals in Environment)

Autori
Dobrinić, Julijan ; Kunić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik radova / 9. Ružičkini dani, Vukovar, 18. i 19. lipnja 1998. / Bošnjak, Marijan ; Janović, Zvonimir ; Vasić-Rački, Đurđa - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 1998, 155-155

Skup
9. Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 18.-19.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
ICP-emisijska spektrometrija; AA-spektrometrija; teški metali; okoliš
(ICP-emission spectrometry; AA-spectrometry; heavy metals; environment)

Sažetak
U ovom radu prikazani su rezultati mjerenja teških metala u otpadnim vodama i u tlu na području grada Rijeke. Blizina velikih industrijskih pogona, kao brodogradilište "3. maj", Luke, INA-rafinerije nafte s dva pogona, u središtu grada i u Kostreni, čine ih potencijalnim zagađivačima. Za analizu otpadnih voda primijenjena je metoda atomske apsorpcijske spektrometrije (AAS) s grafitnom kivetom, a za analizu metala u tlu zagađenom rabljenim uljima korištena je plazma emisijska spektrometrija (ICP-OES). Primjenom ovih metoda pokriveno je koncentracijsko područje u kojem se nalaze ispitani elementi. Izmjereni rezultati za teške metale pokazuju da se vrijednosti nalaze u ultraniskom koncentracijskom području, što se može odrediti samo vrlo osjetljivom metodom AA-spektrometrije, direktnim doziranjem 10 mikrolitara uzorka u grafitnu kivetu. Relativna standardna devijacija iznosila je od 0.9 do 5 % što pokazuje veliku preciznost za to područje. Rezultati također pokazuju da ispitani uzorci ne sadrže vrlo toksični element As, a koncentracije elemenata Cd, Cr i Ni su daleko ispod dozvoljene granice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BrodogradnjaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
069018

Ustanove
Tehnički fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Julijan Dobrinić, (10056)