Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj tipa ekstrakcije i raspodjele veličine čestica pšeničnog brašna na prinos ukupnih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta (CROSBI ID 512091)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Planinić, Mirela ; Tomas, Srećko ; Bucić, Ana ; Bilić, Mate ; Velić, Darko ; Svoboda, Zvjezdana ; Koceva Komlenić, Daliborka Influence of extraction type and wheat flour granulation on the total polyphenolic contents and antioxidant activity of extract / Utjecaj tipa ekstrakcije i raspodjele veličine čestica pšeničnog brašna na prinos ukupnih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta // Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05 / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 75-x

Podaci o odgovornosti

Planinić, Mirela ; Tomas, Srećko ; Bucić, Ana ; Bilić, Mate ; Velić, Darko ; Svoboda, Zvjezdana ; Koceva Komlenić, Daliborka

hrvatski

Utjecaj tipa ekstrakcije i raspodjele veličine čestica pšeničnog brašna na prinos ukupnih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta

Cilj rada bio je ispitati utjecaj različitih tipova ekstrakcije kruto-tekuće i različitih klasa veličina čestica na prinos ukupnih ekstrahiranih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta. Ekstrakcija je provođena na pšeničnom brašnu tipa T-400 pomoću univerzalnog sistema za ekstrakciju B-811 (Büchi) sa etanolom kao otapalom. U dobivenim etanolnim ekstraktima određena je koncentracija ukupnih polifenola spektrofotometrijskom metodom po Folin-Ciocalteau. Galna kiselina korištena je kao standard te su rezultati izraženi u ekvivalentima galne kiseline. Antioksidacijska aktivnost etanolnih ekstrakata određivana je pomoću 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikala (DPPH&middot ; ; ; ) mjerenjem apsorbancija na 517 nm. Uspoređivanjem dobivenih rezultata ispitana je korelacija između ukupnih ekstrahiranih polifenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti ekstrakta s obzirom na primijenjene parametre ekstrakcije.

ekstrakcija; pšenično brašno; polifenoli; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Influence of extraction type and wheat flour granulation on the total polyphenolic contents and antioxidant activity of extract

Cilj rada bio je ispitati utjecaj različitih tipova ekstrakcije kruto-tekuće i različitih klasa veličina čestica na prinos ukupnih ekstrahiranih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta. Ekstrakcija je provođena na pšeničnom brašnu tipa T-400 pomoću univerzalnog sistema za ekstrakciju B-811 (Büchi) sa etanolom kao otapalom. U dobivenim etanolnim ekstraktima određena je koncentracija ukupnih polifenola spektrofotometrijskom metodom po Folin-Ciocalteau. Galna kiselina korištena je kao standard te su rezultati izraženi u ekvivalentima galne kiseline. Antioksidacijska aktivnost etanolnih ekstrakata određivana je pomoću 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikala (DPPH&middot ; ; ; ) mjerenjem apsorbancija na 517 nm. Uspoređivanjem dobivenih rezultata ispitana je korelacija između ukupnih ekstrahiranih polifenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti ekstrakta s obzirom na primijenjene parametre ekstrakcije.

extraction; wheat flour; poliphenols; antioxidant activity

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

75-x.

2005.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Ugarčić-Hardi, Žaneta

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

3. International Congress Flour-Bread '05 and 5. Croatian Congress of Cereal Technologists

poster

26.10.2005-29.10.2005

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija