Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 221180

Utjecaj tipa ekstrakcije i raspodjele veličine čestica pšeničnog brašna na prinos ukupnih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta


Planinić, Mirela; Tomas, Srećko; Bucić, Ana; Bilić, Mate; Velić, Darko; Svoboda, Zvjezdana; Koceva Komlenić, Daliborka
Utjecaj tipa ekstrakcije i raspodjele veličine čestica pšeničnog brašna na prinos ukupnih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta // Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05 / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet, 2005. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj tipa ekstrakcije i raspodjele veličine čestica pšeničnog brašna na prinos ukupnih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta
(Influence of extraction type and wheat flour granulation on the total polyphenolic contents and antioxidant activity of extract)

Autori
Planinić, Mirela ; Tomas, Srećko ; Bucić, Ana ; Bilić, Mate ; Velić, Darko ; Svoboda, Zvjezdana ; Koceva Komlenić, Daliborka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sazetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRASNO-KRUH '05 / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet, 2005

Skup
3. International Congress FLOUR-BREAD '05 and 5. Croatian Congress of Cereal Technologists

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26-29.10.2005

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Ekstrakcija; pšenično brašno; polifenoli; antioksidacijska aktivnost
(Extraction; wheat flour; poliphenols; antioxidant activity)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj različitih tipova ekstrakcije kruto-tekuće i različitih klasa veličina čestica na prinos ukupnih ekstrahiranih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta. Ekstrakcija je provođena na pšeničnom brašnu tipa T-400 pomoću univerzalnog sistema za ekstrakciju B-811 (Büchi) sa etanolom kao otapalom. U dobivenim etanolnim ekstraktima određena je koncentracija ukupnih polifenola spektrofotometrijskom metodom po Folin-Ciocalteau. Galna kiselina korištena je kao standard te su rezultati izraženi u ekvivalentima galne kiseline. Antioksidacijska aktivnost etanolnih ekstrakata određivana je pomoću 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikala (DPPH&middot ; ; ; ) mjerenjem apsorbancija na 517 nm. Uspoređivanjem dobivenih rezultata ispitana je korelacija između ukupnih ekstrahiranih polifenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti ekstrakta s obzirom na primijenjene parametre ekstrakcije.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA