Utjecaj tipa ekstrakcije i raspodjele veličine čestica pšeničnog brašna na prinos ukupnih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta (CROSBI ID 512091)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Planinić, Mirela ; Tomas, Srećko ; Bucić, Ana ; Bilić, Mate ; Velić, Darko ; Svoboda, Zvjezdana ; Koceva Komlenić, Daliborka
hrvatski
Utjecaj tipa ekstrakcije i raspodjele veličine čestica pšeničnog brašna na prinos ukupnih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta
Cilj rada bio je ispitati utjecaj različitih tipova ekstrakcije kruto-tekuće i različitih klasa veličina čestica na prinos ukupnih ekstrahiranih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta. Ekstrakcija je provođena na pšeničnom brašnu tipa T-400 pomoću univerzalnog sistema za ekstrakciju B-811 (Büchi) sa etanolom kao otapalom. U dobivenim etanolnim ekstraktima određena je koncentracija ukupnih polifenola spektrofotometrijskom metodom po Folin-Ciocalteau. Galna kiselina korištena je kao standard te su rezultati izraženi u ekvivalentima galne kiseline. Antioksidacijska aktivnost etanolnih ekstrakata određivana je pomoću 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikala (DPPH· ; ; ; ) mjerenjem apsorbancija na 517 nm. Uspoređivanjem dobivenih rezultata ispitana je korelacija između ukupnih ekstrahiranih polifenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti ekstrakta s obzirom na primijenjene parametre ekstrakcije.
ekstrakcija; pšenično brašno; polifenoli; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Influence of extraction type and wheat flour granulation on the total polyphenolic contents and antioxidant activity of extract
Cilj rada bio je ispitati utjecaj različitih tipova ekstrakcije kruto-tekuće i različitih klasa veličina čestica na prinos ukupnih ekstrahiranih polifenola i antioksidacijsku aktivnost ekstrakta. Ekstrakcija je provođena na pšeničnom brašnu tipa T-400 pomoću univerzalnog sistema za ekstrakciju B-811 (Büchi) sa etanolom kao otapalom. U dobivenim etanolnim ekstraktima određena je koncentracija ukupnih polifenola spektrofotometrijskom metodom po Folin-Ciocalteau. Galna kiselina korištena je kao standard te su rezultati izraženi u ekvivalentima galne kiseline. Antioksidacijska aktivnost etanolnih ekstrakata određivana je pomoću 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikala (DPPH· ; ; ; ) mjerenjem apsorbancija na 517 nm. Uspoređivanjem dobivenih rezultata ispitana je korelacija između ukupnih ekstrahiranih polifenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti ekstrakta s obzirom na primijenjene parametre ekstrakcije.
extraction; wheat flour; poliphenols; antioxidant activity
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
75-x.
2005.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
3. International Congress Flour-Bread '05 and 5. Croatian Congress of Cereal Technologists
poster
26.10.2005-29.10.2005
Opatija, Hrvatska