Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 220691

Kakav model lokalne izvršne vlasti u Hrvatskoj? Neka razmišljanja o neposrednom izboru načelnika, gradonačelnika i župana


Podolnjak, Robert
Kakav model lokalne izvršne vlasti u Hrvatskoj? Neka razmišljanja o neposrednom izboru načelnika, gradonačelnika i župana // Pravni vjesnik, 20. (2004), 1-2; 139.-160. (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Kakav model lokalne izvršne vlasti u Hrvatskoj? Neka razmišljanja o neposrednom izboru načelnika, gradonačelnika i župana
(Which Model of Local Executive is Needed in Croatia? Some Ideas about Direct Election of Town Managers, Mayors and County Heads)

Autori
Podolnjak, Robert

Izvornik
Pravni vjesnik (0352-5358) 20. (2004), 1-2; 139.-160.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Lokalna samouprava; lokalna izvršna vlast; neposredni izbori
(Local self-government; local executive power; direct elections)

Sažetak
Autor raspravlja o mogućem modelu izbora i ustrojstva lokalne izvršne vlasti u Hrvatskoj u svjetlu predstojećih lokalnih izbora. U prvome dijelu analizira postojeći hrvatski model lokalne izvršne vlasti, a u drugome dijelu govori o značajnim reformama institucionalnog okvira jedinica lokalne, ali i regionalne samouprave, u okviru različitih europskih demokratskih tradicija lokalne samouprave. U trećemu dijelu iznosi razmišljanja o tome koji model neposrednog izbora lokalne izvršne vlasti bi za Hrvatsku bio najprimjereniji te se izjašnjava protiv "municipalnog prezidencijalizma" ili "meta i super-prezidencijalizma".

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0111003

Ustanove
Pravni fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Robert Podolnjak, (279311)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Current Legal Theory
  • Tilburg