Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 220209

Usporedba koncentracije hormona rasta u cerebrospinalnom likvoru i serumu oboljelih od amiotrofične lateralne skleroze i u zdravih ispitanika - preliminarni izvještaj


Vranješ, Davorka; Bilić, Ervina; Zurak, Niko; Bilić, Ernest; Žagar, Marija; Šoštarko, Marija; Kušec, Vesna
Usporedba koncentracije hormona rasta u cerebrospinalnom likvoru i serumu oboljelih od amiotrofične lateralne skleroze i u zdravih ispitanika - preliminarni izvještaj // Neurologia Croatica. Supplement, 54 (2005), 4. (podatak o recenziji nije dostupan, kongresno priopcenje, znanstveni)


Naslov
Usporedba koncentracije hormona rasta u cerebrospinalnom likvoru i serumu oboljelih od amiotrofične lateralne skleroze i u zdravih ispitanika - preliminarni izvještaj
(Comparison of growth hormone concentration in cerebrospinal fluid and serum of patients with amyotrophic lateral sclerosis and healthy controls-preliminary report)

Autori
Vranješ, Davorka ; Bilić, Ervina ; Zurak, Niko ; Bilić, Ernest ; Žagar, Marija ; Šoštarko, Marija ; Kušec, Vesna

Izvornik
Neurologia Croatica. Supplement (1331-5196) 54 (2005), 4;

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kongresno priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
Hormon rasta; Cerebrospinalni likvor; Amiotrofična lateralna skleroza
(Growth hormone; Cerebrospinal fluid; Amyotrophic lateral sclerosis)

Sažetak
Uvod: Neurotrofički učinci hormona rasta (HR) na središnji živčani sustav postaju sve češće predmet znanstvenog interesa, posebice unatrag desetak godina. Stimulacijski i neuroprotektivni učinci HR na proliferaciju cerebrokortikalnih stanica temeljeni su na antiapoptotičkom učinku HR koji podržava opstanak i diferencijaciju neurona. Osnovni postupak: U ovom istraživanju je određena koncentracija HR u serumu i cerebrospinalnom likvoru 10 osoba oboljelih od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) te u 10 zdravih ispitanika. Materijali i metode: Bolesnici su pregledani u Klinici za neurologiju KBC-a Zagreb gdje je postavljena dijagnoza ALS. Svi uzorci seruma i likvora centrifugirani su, a zatim pohranjeni u prikladne posude te smrznuti na -80 st.C do postupka mjerenja. Koncentracije HR u uzorcima seruma i likvora su određene upotrebom poliklonalnog imunoradiometrijskog kita (IRMA) uz poštivanje uputstava od strane proizvođača (BioSource hGH-IRMA, KIP1081, Belgija). Osjetljivost kita je 0.2 uU/mL. Rezultati i zaključak: Koncentracije HR u serumu oboljelih od ALS i u ispitanika kontrolne skupine nisu se pokazale statistički značajnima, dok su koncentracije HR u likvoru oboljelih od ALS bile značajno niže u odnosu na kontrolnu skupinu. Ovo zapažanje do sada nije dokumentirano, no potrebna su detaljna daljnja istraživanja navedenih parametara u oboljelih od ALS te istraživanje njihove eventualne uloge u patogenezi bolesti. Tek će daljnja istraživanja na većem uzorku ispitanika pokazati moguću ulogu navedenog parametra kao eventualnog ranog laboratorijskog biljega bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Excerpta Medica
  • Bowker Int Series Data Base